Domů > Recepty > Zavařujte s chutí! Netradiční recepty na čalamády

Zavařujte s chutí! Netradiční recepty na čalamády

Zavařování marmelád a džemů zná asi každý. Je to vynikající způsob, jak zpracovat podzimní úrodu a uchovat si vitamíny na později. Zavařit se dá ale prakticky cokoliv, od masa, uzenin, hub až po hotové pokrmy. Proč kupovat drahé a konzervanty napěchované okurky, kukuřice či zelí nebo konzervy s masem plné éček, když si můžete doma udělat svoji vlastní bio verzi, do které víte, co dáváte.

zelenina zavarovani

Nechte se inspirovat netradičními recepty na čalamády, díky kterým si můžete vychutnat vynikající chuť zeleniny, uchovat potraviny, které by se jinak zkazily, nebo si výrazně ušetřit čas při přípravě pokrmů.

Zelná čalamáda

- Hlávka zelí- Zelená paprika 2 kusy- Červená paprika 2 kusy- Žlutá paprika 2 kusy- Cibule 3 kusy- Mrkev 5 kusů- 4dcl Ocet- 3dcl Olej- 40dkg Cukr- Sůl

Veškerou zeleninu nakrájíte na nudličky, přidáte cukr, sůl, ocet a olej. Čalamádu nechte do druhého dne odležet, zelenina krásně pustí šťávu. Nandejte ji do sklenic, ty uzavřete a zavařujte 25 minut na 80°C.

Cuketová čalamáda

Výborná domácí čalamáda z cuket, paprik a zelených rajčat

- 1kg Cukety
- 1kg Papriky
- 1kg Zelená rajčata
- 1kg Cibule- 200g Cukru
- 0,5l Ocet
- 2dcl Olej

Zeleninu očistíte, nakrájíte na kostičky a uvaříte ve vodě smíchané s octem, cukrem a solí do měkka. Poté přidáte olej, zamícháte a nalijete do sklenic. Ty zavařujete 15 minut při teplotě 90°C.

Čalamáda z hub a zeleniny

Recept na velmi chutnou, lehce pikantní čalamádu.

- 1kg hub- 1kg paprik- 1kg cibule- Kečup- Feferonky- 2dcl oleje- 2dcl octu- Sůl, pepř

Houby a zeleninu povaříte v osolené vodě. V druhém kastrolku uvaříte feferonky společně s octem, olejem, solí a pepřem. Poté tyto směsi smícháte dohromady a chvíli povaříte. Čalamádu vylijte do sklenic a zavařujte 20 minut při teplotě 90°C.

Nepostradatelný pomocník

Pokud zavařujete rádi a často, určitě si nevystačíte jen se starým hrncem. Revolučním pomocníkem, který si čím dál více nachází cestu do českých kuchyní, je zavařovací hrnec Orava ZH-27. Hravě a rychle vám zavaří zeleninu, hotové pokrmy, džemy, marmelády i kompoty. Současně ho můžete využít pro vaření a udržování teploty horkých nápojů jako je svařené víno, čaj nebo grog. Velmi snadno se ovládá pomocí otočných regulátorů, které vám umožní zavařovat na teplotu až 100°C po dobu 120 minut. Objem hrnce činí 27 litrů, což bohatě postačí na jakýkoliv pokrm. Díky vypouštěcímu kohoutku je naplnění sklenic snadné a bez zbytečného nepořádku.

Pokud vás zavařovací hrnec zaujal, můžete ho pořídit za webu www.orava.cz za 2 899Kč.

Categories: Recepty Tags:
Reklama↓
  1. Bez komentářů.
  1. Žádné zpětné odkazy