Velikonoce jsou za námi a pokud vaše děti vyrazili na koledu, určitě máte doma velkou spoustu, krásných vykoledovaných vajíček vařených natvrdo. Určitě by byla veliká škoda, pokud byste vajíčka nijak nezpracovali a ty pak skončily v odpadcích. Z vajíček můžete vykouzlit lahodnou pomazánku, můžete si je nakrájet na chléb, či je přidat do salátu.
Vajíčka jsou zdravá
Konzumace vajíček se určitě bát nemusíte. Jde o velmi zdravé jídlo, které je bohaté na vitamíny A, E, K, B i D. Vajíčka jsou vhodnou potravinou i pro ty z vás, kteří se snažíte o redukci své váhy. Obsahují vysoký podíl bílkovin a tak vás dokáží na dlouhou dobu zasytit. Navíc se jejich konzumace bát nemusíte ani ze zdravotního hlediska. Jejich tepelná úprava je poměrně dlouhá, a tak se nemusíte bát ani salmonelózy.
Jak dlouho vajíčka vydrží
Nemusíte všechna vajíčka zkonzumovat hned. Ale rozhodně je skladujte v lednici, v ideální teplotě kolem 5 stupňů. V takovém případě, by vám měly bez potíží vydržet dva týdny. Rozhodně ale platí, že čím dříve je sníte, tím lépe.
Vajíčková pomazánka
Tato pomazánka je asi jeden z nejtradičnějších způsobů zpracování vařených vajíček. Je opravdu lahodná a skvěle si na ní pochutnáte ať už ke snídaní či k večeři.
Na přípravu budete potřebovat:
- 4 vajíčka natvrdo
- 30 g sýru
- 20 g másla pokojové teploty
- 4 ČL majonézy
- 1/2 ČL plnotučné hořčice
- sůl, pepř
- 1 ks menší cibule
- 1 ks kyselá okurka
- pažitka
Postup:
Vajíčka oloupejte, rozřízněte na půl a vyndejte z nich žloutky, které dejte do misky jako první. Rozmačkejte je, smíchejte se solí a pepřem a přidejte i najemno nastrouhaný sýr. Poté přidejte i majonézu, hořčici a dobře promíchejte. Poté najemno nakrájejte cibuli a kyselou okurku a přidejte ke žloutkové směsi. Teď už jen zbývá nastrouhat i bílky a vše společně promíchat, Jestliže máte doma pažitku, rozhodně ji do pomazánky také přidejte. Pomazánku dejte alespoň na hodinu uležet do lednice a pak už podávejte s oblíbeným pečivem.
Vaječná tlačenka
Pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, protože se vám pomazánka již po letech přejedla, můžete zkusit vaječnou tlačenku.
Na přípravu budete potřebovat:
- 5 ks vajec natvrdo
- 100 g měkkého tvarohu
- 1 moravanka bez láku
- 1 ks cibule
- 150 g majonézy
- želatina v prášku na vaječnou a salámovou tlačenku
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve najemno nakrájejte cibuli, salám i moravanku. Vajíčka můžete najemno také nakrájet, nebo použít sítko na brambory a protlačit je skrz něj. Dle návodu na obale připravte želatinu a smíchejte s nakrájenými surovinami. Vše dobře promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Hotovou směs přelijte nejlépe do silikonových forem a nechte ztuhnout v lednici.
Buďte první kdo přidá komentář