Jak co nejlépe po Velikonocích zpracovat vařená vajíčka

Velikonoce jsou za námi a pokud vaše děti vyrazili na koledu, určitě máte doma velkou spoustu, krásných vykoledovaných vajíček vařených natvrdo. Určitě by byla veliká škoda, pokud byste vajíčka nijak nezpracovali a ty pak skončily v odpadcích. Z vajíček můžete vykouzlit lahodnou pomazánku, můžete si je nakrájet na chléb, či je přidat do salátu.

Vajíčka jsou zdravá

Konzumace vajíček se určitě bát nemusíte. Jde o velmi zdravé jídlo, které je bohaté na vitamíny A, E, K, B i D. Vajíčka jsou vhodnou potravinou i pro ty z vás, kteří se snažíte o redukci své váhy. Obsahují vysoký podíl bílkovin a tak vás dokáží na dlouhou dobu zasytit. Navíc se jejich konzumace bát nemusíte ani ze zdravotního hlediska. Jejich tepelná úprava je poměrně dlouhá, a tak se nemusíte bát ani salmonelózy.

Jak dlouho vajíčka vydrží

Nemusíte všechna vajíčka zkonzumovat hned. Ale rozhodně je skladujte v lednici, v ideální teplotě kolem 5 stupňů. V takovém případě, by vám měly bez potíží vydržet dva týdny. Rozhodně ale platí, že čím dříve je sníte, tím lépe.

Vajíčková pomazánka

Tato pomazánka je asi jeden z nejtradičnějších způsobů zpracování vařených vajíček. Je opravdu lahodná a skvěle si na ní pochutnáte ať už ke snídaní či k večeři.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 4 vajíčka natvrdo
  • 30 g sýru
  • 20 g másla pokojové teploty
  • 4 ČL majonézy
  • 1/2 ČL plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 ks menší cibule
  • 1 ks kyselá okurka
  • pažitka

Postup: 

Vajíčka oloupejte, rozřízněte na půl a vyndejte z nich žloutky, které dejte do misky jako první. Rozmačkejte je, smíchejte se solí a pepřem a přidejte i najemno nastrouhaný sýr. Poté přidejte i majonézu, hořčici a dobře promíchejte. Poté najemno nakrájejte cibuli a kyselou okurku a přidejte ke žloutkové směsi. Teď už jen zbývá nastrouhat i bílky a vše společně promíchat, Jestliže máte doma pažitku, rozhodně ji do pomazánky také přidejte. Pomazánku dejte alespoň na hodinu uležet do lednice a pak už podávejte s oblíbeným pečivem.

Vaječná tlačenka

Pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, protože se vám pomazánka již po letech přejedla, můžete zkusit vaječnou tlačenku.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 5 ks vajec natvrdo
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 1 moravanka bez láku
  • 1 ks cibule
  • 150 g majonézy
  • želatina v prášku na vaječnou a salámovou tlačenku
  • sůl, pepř

Postup: 

Nejprve najemno nakrájejte cibuli, salám i moravanku. Vajíčka můžete najemno také nakrájet, nebo použít sítko na brambory a protlačit je skrz něj. Dle návodu na obale připravte želatinu a smíchejte s nakrájenými surovinami. Vše dobře promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Hotovou směs přelijte nejlépe do silikonových forem a nechte ztuhnout v lednici.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*