Používáte v kuchyni kurkumu?

kukrkuma oddenky

kukrkuma oddenkyObliba cizích kuchyní stále roste, ať už se jedná o jídla z francouzské, mexické nebo třeba indické kuchyně. Češi si pomalu ale jistě začínají zvykat na dříve méně obvyklá koření. V kuchyni se nám zabydlel nejenom zázvor, ale i další koření z rostliny z čeledi zázvorovitých, kurkuma. Ta se používá velmi hodně v indické kuchyni. Pro koření se zpracovávají se dobře uvařené, usušené a rozemleté oddenky. Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační účinky a má dokonce pozitivní vliv na činnost mozkových buněk. Další důvod k tomu, dát si dobré kari.

Pěstujeme Kurkumu jako pokojovku

Kurkuma (Curcuma) pochází z jihovýchodní  Asie a možná vás překvapí o jak krásně vypadající a kvetoucí rostlinu jde. V přírodě kvete v období dešťů, u nás zhruba v době od července do října, podle teploty prostředí. Kurkumě vyhovuje teplo, ideální teplota prostředí je mezi 26 a 30 stupni Celsia. Důležitá je dostatečná zálivka a hnojení asi jednou za dva týdny.

Na konci podzimu nastává období klidu, kdy je vhodné rostlinu umístit na chladné místo se zhruba 10 stupni. Během období vegetačního klidu je nutné omezit zálivku na minimum, květník ale nesmí úplně přeschnout. Právě v tomto období, tedy na začátku jara je dobré kurkumu přenést na světlé teplejší místo, později na jaře je možné kurkumu letnit nebo vysadit ven.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*