Oleje v kuchyni

V obchodech najdete mnohem více druhů olejů, než pouze olej řepkový nebo slunečnicový. A proč jsou vlastně oleje v našem jídelníčku důležité. Především je to pro jejich obsah nenasycených mastných kyselin, které není naše tělo schopno syntetizovat. Jedná se o kyselinu linoleovou a alfa linoleovou, které možná znáte pod názvy omega 6 a omega 3. Tyto kyseliny jsou důležité pro tvorbu buněčných membrán, hrají důležitou roli ve fungování nervového, trávícího a kardiovaskulárního systému. Mají pozitivní vliv i na kvalitu pokožky a vlasů.

Jaké oleje můžeme v kuchyni používat?

Zkuste třeba sezamový nebo lněný olej, který má své uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Hodí se především pro studenou kuchyni. Ulevuje od zácpy i menstruačních bolestí. Pokud v kuchyni rádi používáte olivový olej, bude vám chutnat i olej avokádový. Má ještě jemnější a méně hořkou chuť než olej olivový. Hodí se pro studenou kuchyni i na smažení a pečení. Začíná se totiž přepalovat až při poměrně vysokých teplotách. Kromě vysokého obsahu zdraví prospěšných mastných kyselin obsahuje avokádový olej i dost draslíku, vitamínu B6 a antioxidantů.To, že se panenský olej hodí jen na přípravu salátů a pro studenou kuchyni je mýtus. I na kvalitním olivovém oleji můžete smažit, jen se vám to trochu prodraží a jídlo bude mít specifickou chuť.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*