Šípkový životabudič

sirup ze sipku

Šípky jsou doslova nabité vitamíny. Když přemrznou, můžete z nich dužinu ústy opatrně vysát. Sladce štiplavě kyselá chuť je nezaměnitelná a také tak trochu návyková. Ze šípků je ale výtečná také domácí marmeláda. Ne každý má ale čas a chuť zbavovat jeden každý šípek pichlavých semínek. Toto u dnešního receptu na sirup ale odpadá, zkuste ho také!

sirup ze sipku

Budete potřebovat

  • 1 kg čerstvých šípků (omýt, osušit, stopka může zůstat)
  • 1,5 l vody
  • 1 kg cukru
  • 10 dkg zázvoru
  • 1 bio citron

Jak na to?

Šípky v robotu rozmixujte spolu se zázvorem a citronem, zalijte vodou a nechte louhovat přes noc. Pak přidejte cukr a nechte ho ve směsi rozpustit na malém plameni tak, aby nedošlo k varu. Horký sirup přecedíme přes jemné síto nebo pláténko a nalijeme do čistých a suchých skleněných lahví, zavíčkujeme a uložíme do chladna. Zkonzumujeme co nejdříve. Sirup je ale tak lahodný, že to rozhodně nebude problém, protože chutná i dětem!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*