Čerstvý zdravý domácí olej

ruční lis na olej

ruční lis na olejOlej se používá v každé kuchyni, na smažení i za studena. V našich zeměpisných šířkách je nejběžněji používaný olej slunečnicový a řepkový. Cestu na náš stůl si pomalu ale jistě našel i olej olivový. Zvláště ten extra panenský se používá hlavně pro studenou kuchyni. Olej lze ale lisovat z mnoha druhů semen i plodů. K dostání ve specializovaných obchodech je například olej lněný.

Kvalitní olej obsahuje mastné kyseliny, které tělo potřebuje. Nejzdravější je samozřejmě olej čerstvě lisovaný, bez přídavku konzervantů a barviv. Výrobce samozřejmě potřebují produkt, který lze skladovat a převážet a vydrží dlouho použitelný. Možná vás překvapí, že olej si můžete lisovat doma.

Z kvalitních surovin získáte prvotřídní čerstvý olej lisovaný za studena. Stačí k tomu  ruční lis na olej a pasty ze semínek, od holandské značky Piteba. Zkuste používat domácí panenský lněný olej, nebo třeba kokosový, konopný, tykvový či mandlový olej. Uplatnění v asijské i americké kuchyni najde i sezamová pasta nebo burákové máslo.

Lisování oleje je rychlé a snadné. Vyrobíte si tolik oleje kolik zrovna potřebujete. Olej můžete používat nejenom v kuchyni, ale také jako masážní olej či zábal na suché vlasy. Různá semena obsahují různé množství oleje. Na olej velmi bohaté jsou třeba mandle, lískové nebo vlašské ořechy, které obsahují více než 60% oleje. Energii obsaženou v oleji potřebují klíčící semínka ke svému růstu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*