Domů > Dezerty > Jak na perfektní bábovku

Jak na perfektní bábovku

Abyste našli perfektní recept na bábovku, potřebujete nejprve skvělé a kvalitní suroviny. V dnešním článku vám odhalíme staré a léty prověřené triky našich babiček a zároveň i několik tipů, pomocí nichž se z obyčejné bábovky může stát moderní slavností dezert, kterým jistě překvapíte všechny mlsné jazýčky ve svém okolí.
babovka

1.Používejte jen kvalitní a čerstvé ingredience.
S kvalitními ingrediencemi máte úspěch téměř zaručen. Vybírejte jen kvalitní mouku, kakao s vyšším obsahem tuku, pokud je to jen trošku možné, tak domácí vajíčka. Nepodceňujte i výběr kvalitního tuku, díky němuž bude bábovka krásně vláčná ještě několik dní po upečení. Hera Máslová příchuť doplní skvěle každý recept a navíc dodá těstu lahodnou máslovou příchuť. Vynaložené úsilí a finance se vám mnohonásobně vrátí ve výsledné chuti.

2.Dejte surovinám čas.
Jako u každého jiného dezertu, i zde potřebují suroviny čas, aby dosáhly pokojové teploty. Ingredience stačí jednu hodinu před pečením vyskládat na kuchyňskou linku.

3.Vždy vyberte správnou velikost formy.
Nízká nebo příliš vysoká bábovka může celou vaši snahu pokazit. Vždy vybírejte správnou velikost formy na dávku těsta uvedenou v receptu. Pokud používáte recept, který suroviny odměřuje na hrnky, máte vyhráno. Jednoduše naplňte formu bábovky několika hrnky vody až do výšky, kam by mělo sahat těsto. Tím získáte přesnou informaci, kolik hrnků těsta budete potřebovat. Pokud používáte klasický recept, který používá hmotnostní jednotky, vždy dejte na radu výrobce. Na každé kvalitní formě byste měli najít informaci, kolik těsta pojme.

4.Pojistěte se, že bábovku z formy jednoduše a bez poškození vyklopíte.
Existuje mnoho triků, jak bábovku zaručené z formy vytáhnout. Bohužel ne všechny fungují na všechny typy těst – bábovka z lehkého těsta s našlehanými bílky půjde vyklopit velmi snadno, naopak u tužšího těsta si musíte dát pozor.
Velmi dobrým pomocníkem jsou speciální spreje na vymazání bábovkových forem. Pokud jej zrovna nemáte po ruce, smíchejte tuk, nejlépe Heru máslovou příchuť, s moukou v poměru 1:1 a touto pastou potřete velmi důkladně každý záhyb formy. Nikdy nezapomínejte také na středový trn formy. Pokud pečete kakaovou bábovku, jednoduše vyměňte mouku za kakao.

5.Výběr správné formy
Pokud se bábovka stane jedním z hitů vaší kuchyně, investujte do nákupu různých druhů forem, vydrží ve vaší kuchyni dlouhé roky. Ve vaší sbírce by však měly být alespoň dvě. Kombinovat můžete silikonovou či skleněnou, kterou využijete pro lehčí a nadýchanější těsta. Naopak těžší forma z masivního hliníku s teflonovou vrstvou krásně propeče každé místo těžšího těsta.

6.Test upečení
Při dotyku prstem musí být bábovka pružná a pevná na dotek. Pojistěte se raději vždy testem se špejlí. Zapíchněte do bábovky špejlí, počítejte do tří, pak špejli vytáhněte a olízněte. Špejle nesmí být mokrá a lepkavá a nesmí chutnat po nedopečené mouce.
Jakmile je bábovka upečená, nechejte ji ještě 5 minut vychladnout ve formě. Můžete si všimnout, že těsto začne jakoby odskakovat od krajů formy. To je správný čas bábovku vyklopit, nejlépe vždy na chladící mřížku.

Categories: Dezerty Tags:
  1. Bez komentářů.
  1. Žádné zpětné odkazy