Vitamínový zázrak jménem kiwi

Určitě jste už vitamíny nabité kiwi ochutnali. Toto exotické ovoce lze ale vypěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Některé odrůdy se dají dobře pěstovat v mírném klimatu, s teplými léty.

Právě teď je vhodné přidat kiwi do košíku v obchodě. Pomůže nám v boji s virózami, které právě během mírné zimy řádí. Obsahuje totiž velké množství vitamín C, zhruba jeden miligram v gramu ovoce. Jeden kus kiwi tak zhruba pokrývá denní potřebu tohoto vitamínu. Pokud ale bojujete z nějakou tou virózou či nachlazením, je vhodné dávku vitamínu C minimálně zdvojnásobit. Dále kiwi obsahuje i vitamíny A, B1, B2, D, vápník, fosfor, železo, hořčík a další prvky. I když je zralé kiwi sladké, má nízkou energetickou hodnotu a hodí se i pro redukční dietu.

Kiwi je plodem popínavé aktinídie ovocné a pochází z Číny, ale vyšlechtěné velkoplodé rostliny pochází z Nového Zélandu, odkud se do dalších částí světa rozšířily poměrně nedávno, počátkem 20. Století. Nyní se ve velkém pěstuje nejenom na Novém Zélandu, ale i v USA, Číně, Austrálii, Itálii či Řecku.

Pěstujeme kiwi

Nejdůležitější je vybrat vhodnou odrůdu a vysadit jí na chráněném místě. Kiwi je poměrně otužilé a vydrží až do prvních mrazů. Plody bývají většinou menší, než ty, které koupíte v obchodě, ale neméne lahodné a šťavnaté. Tvrdé kiwi lze nechat v teple dozrát. Rostliny potřebují pravidelnou zálivku a přihnojování, ale zase netrpí na houbové choroby a vyhýbají se mu i škůdci. Zahradu zdobí velkými listy i pěknými květy.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*