Pepa z grilu

Hermelín

Venku je hezky a i večery pozdního jara začínají být příjemně teplé. To přímo láká ke grilování. A že lze grilovat ledasco. Pokud nejíte maso, nebo se vám prostě klobásky, párečky, steaky a hamburgery přejedli, zkuste si ugrilovat hermelín.

Kdo by neznal hermelín

HermelínPopulární hermelín je zrající sýr s ušlechtilou bílou plísní na povrchu. Jeho povrch je poměrně tuhý, vnitřek ale měkký. Tento druh sýra pocházející ze známého Camembertu vznikl pravděpodobně jako mnoho dalších dobrůtek náhodou a omylem. Český hermelín je obdobou francouzského Camembertu a jméno dostal podle hermelínu, tedy královského pláště bílé barvy. Ten sedlčanský, Pepa, se vyrábí již od roku 1950, a i když technologie výroby sýrů se zmodernizovala, vyrábí se hermelín stále ručně. Užitečné a nepostradatelné bakterie a plísně vznikají síky pasterizaci na 75 stupňů Celsia. Součástí výrobního postupu je pak sýření, míchání, krájení a samozřejmě nepostradatelné zrání.

Vychutnat si můžete i méně tradiční druhy hermelínů, jako jsou kořeněné hermelíny s pálivými papričkami či pepřem nebo naopak jemnější hermelíny smetanové s máslovou chutí nebo hermelíny s jogurtovou kulturou. Hermelín se hodí do pomazánek, nakládá se, griluje i jí jen tak.

Velmi jednoduchý a oblíbený recept na hermelín na grilu je tento: Hermelín obalíme ve směsi kvalitního oleje s grilovacím kořením a zabalíme do alobalu. Grilujeme asi 5 minut z každé strany. Dobrou chuť! A co k českému Hermelínu pít? Třeba dobré moravské mladé červené víno, k tomu grilovanému pak klidně pivo.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*