Kvalitní nože najdou využití nejen v kuchyni.

nože

nožeŽádná domácnost se neobejde bez několika kvalitních nožů. Nože mají ale mnohem širší využití než pouze v kuchyni. Jsou nenahraditelnými pomocníky i v dílně, využijí je záchranáři, myslivci, rybáři, houbaři, chataři i turisté.

Ani v kuchyni si nevystačíte s jedním univerzálním nožem. Práci urychlí a vaření a grilování zpříjemní nože vykošťovací, nože na maso, špikovací, mazací, speciální nože na sýry, ovoce, pečivo nebo například steakové ostré příborové nože.

Pokud rádi připravujete maso a především ryby, oceníte kvalitní filetovací nože. Nikdy nepřipravíte tak tenký rovnoměrný plátek s obyčejným-byť sebeostřejším obyčejným nožem. Pokud vyzkoušíte kvalitní ostrý nůž, který se pohodlně drží a nevyklouzne vám z ruky, již se těžko budete vracet ke starým tupým nožům. Ač to zní podivně, máte mnohem větší pravděpodobnost pořezat se nekvalitním nebo tupým nožem, než nožem ostrým vyrobeným například z kvalitní nerezové oceli, která je extrémně tvrdá a odolná.  Nízkouhlíková ocel je naopak používána pro repliky historických nožů nebo výstelky zavíracích nožů.

Každý kluk určitě měl klasický zavírací nůž. Jejich obliba s lety neklesá. U kapesního nože oceníte malý rozměr, lehkost a vybavení. Kapesní nože využijete v přírodě, na cestách i při každodenních činnostech v práci i doma. Zavírací mohou být i pracovní a lovecké nože.

Dalším speciálním typem nožů jsou nože pro potápěče. Čepele potápěčských nožů mohou mít zoubkaté ostří a bývají vyrobeny z vysoce kvalitní oceli nebo titanu.  Pouzdro potápěčských nožů se většinou připevňuje k tělu pásky, tak aby měl nůž potápěč při ruce.

V poslední době jsou velmi oblíbené keramické nože. Mají opravdu jedinečné vlastnosti, kterými se liší od nožů kovových. Především je to lehká hmotnost a ostří, které se nemusí brousit a vydrží ostré velmi dlouho. Při kontaktu s keramickým nožem se nemění chuť potravin a neztrácejí se vitamíny.  Vysoce kvalitní materiál také zaručuje, že se porcované potraviny nelepí k čepeli. S tímto typem nože se velmi dobře krájejí i měkké potraviny jako například čerstvé pečivo. Omezením tohoto nože zůstává skutečnost, že je nelze použít na extrémně tvrdé povrchy, například kosti a podobně. Část čepele by se totiž mohla odštípnout.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*