Kulinářský tip: Předpečení zeleniny na krémové polévky

pecena dyne na polevku

Před vařením dát přednost pečení. To se vám možná bude zrovna u polévek zdát přinejmenším přitažené za vlasy. Ovšem kdo jednou vyzkouší, nebude chtít jinak. U nás také vždy byla úspora času na prvním místě, a proto jsme očištěnou zeleninu rovnou vařili. Až řepná polévka nás naučila veškerou zeleninu prvně nechat zkaramelizovat v troubě. Zkuste to třeba také na polévce z červené řepy. Z té pečené je totiž mnohem jemnější, s příjemným oříškovo-karamelovým nádechem upečené zeleniny. Dnes vám ale přinášíme recept na klasickou dýňovou polévku, kterou pečená zelenina pozdvihne na úplně jinou úroveň.

Na dýňovou polévku budete potřebovat:

  • 1/2 kg dýně hokkaido
  • sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření

Na dozdobení: dýňový olej a dýňová semínka

K podávání: opečený bílý toast

Postup:

Předehřejte troubu 220°C. Dýni nakrájejte na měsíčky, oloupejte a zbavte dužiny se semínky. V misce posolte, opepřete (nejlépe čerstvě mletým pepřem) a zakápněte olivovým (nebo jiným kvalitní rostlinným olejem) a promíchejte. Na plech vyložený pečícím papírem vyklepněte obsah misky a dýni rozprostřete po papíru. Pečte v předehřáté troubě na 200-220°C asi 30 minut, doku nebude povrch zeleniny sem tam mírně zahnědlý.

Po upečení přendejte dýni do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Nyní už vás čeká jen polévku rozmixovat ponorným mixérem, dochutit smetanou a solí.

Pokud chcete být za kulinářského mistra, polévku na stole dozdobte dýňovým olejem a praženými dýňovými semínky. K polévce podávejte na sucho opečený bílý toast nebo bagetku.

dynova polevka z pecene dyne

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*