Co by byly Velikonoce bez mazance?

mazanec

mazanecPokud si tato velikonoce chcete pochutnat na nadýchaném mazanci, je nejvyšší čas zadělat těsto. A nemusíte se obávat, nečeká vás nic složitého. Těsto je v podstatě totožné s kynutým těstem na vánočku, jen se nemusíte plést z copem ze čtyř, třech a dvou válečků. Protože velikonoce jsou křesťanským svátkem, zdobí vršek mazance kříž. Pokud jste alespoň trochu dodržovali postní období před velikonočními svátky, bude vám mazanec chutnat dvojnásob. Historie pečení mazance je stará. Zmiňovaný kříž na mazanci symbolizuje smrt Ježíše. Jak už název napovídá, můžete plátky mazance před konzumací potřít máslem, případně marmeládou. Máslový mazanec bude ale lahodný jen tak, třeba ke kávě či rannímu čaji.

Jednoduchý a lahodný mazanec

Základem je samozřejmě kvásek, na který budete potřebovat pouze půl kostky droždí a dvě polévkové lžíce cukru krupice. Samotné těsto obsahuje půl kila kvalitní přesáté polohrubé mouky, půl hrnku cukru krupice, balíček vanilkového cukr (raději s pravou vanilkou než s vanilínem), nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, 1 žloutek, hrnek mléka, půlku másla, hrst rozinek nebo slazených brusinek, špetku soli a na potření rozšlehané vejce a na dozdobení oloupané mandle.

Jak na to:

V mističce rozetřete droždí s cukrem, až vznikne hladká kašička. V míse smíchejte mléko a rozehřáté máslo. K tomu postupně přidejte mouku, cukr, žloutek, sůl, citrónovou kůru a rozinky či brusinky. Do vzniklé hmoty vlijte drožďovou kašičku. Vařečkou vypracujte hladké těsto. Úspěch do značného množství záleží na kvalitě mouky a droždí. A počítejte s tím, že pokud nemáte domácí pekárnu, při zadělávání těsta se zapotíte. Pokud vám bude těsto připadat příliš tuhé, přilijte dle potřeby trochu mléka.

mazanec postup

Zadělané těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout zhruba hodinku. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva menší bochánky. Ty necháme dalších asi 30 minut odpočinout, aby dokynuly. Nakonec je pomašlujte rozšlehaným vejcem, nechte uschnout a jednou či dvakrát opakujte. Nezapomeňte ostrým nožem uprostřed bochánků udělat kříž. Pečte na plechu s pečicím papírem v troubě na 150 °C, menší bochánky asi 40 min, větší zhruba hodinu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*