Medvědí Krev ve sklence i na talíři

Medvědí Krev

Medvědí KrevNení tak úplně pravda, že jsou Češi národem pivařů. Stále více lidí ocení i kvalitní víno. V našich zeměpisných šířkách dosahuje výborné kvality především víno bílé, pokud dáváte přednost vínu červenému, zkuste některou proslulou oblast Francie, Španělska nebo Bulharska. Právě bulharská vína jsou u nás neprávem tak trochu přehlížená. Jedno bulharské víno zná z dob svého mládí ale téměř každý. Je to Medvědí Krev.

Nejedná se o žádné víno nevalné kvality a chuti, ale o známkové červené víno z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon pěstovaných v jižním Bulharsku v Trácké nížině. Dostatek sluníčka propůjčuje vínu nádech lesního ovoce. V buketu naleznete stopy  divoké třešně, lesních ostružin či rybízu a orientálního koření. Možná vás překvapí, že nabídka Medvědí Krve je bohatší. V sortimentu najdete i lehké růžové víno s příznačným názvem Růžový Medvěd. Réva použitá pro výrobu tohoto vína pochází z vinic bulharského městečka Melnik s dlouhou vinařskou tradicí.

Červené víno tak trochu jinak

Opravdu dobré červené víno je nejlépe podávat o teplotě 16-18 ° C. Z běžného stolního červeného vína lze ale ale udělat svařák, který zahřeje v zimě, nebo naopak sangriu s citrusy a dalším ovocem, která příjemně osvěží v parním dni.

Červené víno využijeme i v kuchyni pro přípravu jídel. Výborná je například kachna na pomerančích a červeném víně nebo zvěřinový guláš či kuřecí prsíčka na červeném víně. Výborná je i jednoduchá omáčka z červeného vína, která se skvěle hodí ke grilovaným steakům nebo pečenému masu. Její příprava je opravdu jednoduchá. Budete potřebovat jen deci dobrého červeného vína, máslo, šalvěj, červenou cibuli, česnek, pepř a sůl. Stačí na másle osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku, přidat prolisovaný česnek, poté víno. Nechat mírně probublávat pár minut, zalít 2 dcl vývaru, nejlépe hovězího, zredukovat a na závěr připat pokrájené lístky šalvěje, opepřit a osolit podle chuti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*