Jak správně vybrat a upéct jedlé kaštany

Jedlé kaštany již nějakou dobu neodmyslitelně patří k období adventu. Tradičně si je můžete koupit na adventních trzích. Samozřejmě si je můžete připravit také z pohodlí domova a vychutnat si je k vašemu oblíbenému vánočnímu filmu. Kaštany ale můžete připravit ve více podobách, nejen jako pečené. Jejich příprava není zase úplně tak lehká, ale pokud budete dodržovat zásadní pravidla pro jejich úpravu, bez problémů to určitě zvládnete. Věděli jste, že jedlé kaštany vám mohou zlepšit náladu, a dokonce i pomohou v boji proti stresu?

Není kaštan jako kaštan

Hlavně si nepleťte jedlé kaštany a kaštany obyčejné. Jedlé kaštany najdete na kaštanovníku setém, obyčejné kaštany zase na jírovci. Obyčejné kaštany jsou mírně jedovaté a rozhodně nejsou vhodné ke konzumaci lidmi. Hodí se na výrobu zvířátek, nebo do krmelců.

Kaštanovník můžete pěstovat i doma

I jedlé kaštany si můžete pěstovat doma na zahradě, jen je třeba počítat s tím, že si chutné plody nebudete moci užívat hned. Kaštanovník začne plodit zhruba po 3 letech od jeho naroubování a plodit bude přibližně 15 let. Dařit se mu bude na slunečném a teplém místě.

Jedlé kaštany pro zdravé tělo

Jedlé kaštany dokáží čistit játra od nebezpečných zplodin, dokáží zlepšovat průjem, a dokonce vám mohou pomoci s úzkostmi a jinými psychickými poruchami. Vzhledem k tomu, že obsahují velmi nízkou hladinu cukru, mohou si na nich bez obav pochutnat i diabetici. Vzhledem k tomu, že obsahují více uhlovodíků, než známe vlašské ořechy jsou skvělé pro regeneraci a také jako zdroj energie.

V obchodě věnujte pozornost výběru

Až si pro jedlé kaštany půjdete do obchodu neberte ty, které vám padnou pod ruku jako první, ale výběru věnujte pozornost. Při špatném skladování jsou kaštany velmi náchylné k plesnivění, a proto je prohlédněte ze všech stran, jestli se plíseň někde nenachází. Plody by neměly být ani vyschlé.

Pečení v troubě

Nejznámější úpravou jedlých kaštanů je jejich pečení v troubě. Jedlé kaštany se vždy musí tepelně upravit, jinak si na nich nepochutnáte. Při pečení kaštanů je nutné dodržet určitá pravidla a nesnažit se práci si jakkoli usnadňovat, protože by to nakonec dopadlo spíše obráceně. Před pečením je důležité kaštany nakrojit a alespoň na tři hodiny ponořit do vody. Díky tomu krásně změknou. Až po této době přichází čas na to, vložit je na plechu do trouby, a aby se nepřipálily občas je promíchat. Že je správná doba kaštany z trouby vyndat poznáme podle toho, že se v řezu objeví žlutá dužina. Takto připravené kaštany by měly jít snadno vyloupat.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*