Lahodné pomelo plné vitamínů

pomolo citrus

pomolo citrusSezóna citrusových plodů je už zase tu. V obchodech můžete koupit lákavě vypadající mandarinky, pomeranče, grepy a třeba také největší z citrusových plodů, pomelo. To vyniká nejenom velikostí ale i vysokým obsahem vitamínů. Třeba obsah vitamínu C, jehož doplňování je zvlášť během sychravých dní velmi potřebné, obsahuje srovnatelné množství jako citron. Jeho chuť je jemnější a sladší než chuť citronu nebo grepu, obsahuje málo kalorií, vitamín A, sodík, draslík, železo a hodně tekutiny. Plod pomelo může vážit i více než tři kila. Je původem z jihovýchodní Asie a roste na stálezeleném stromě (Citrus maxima).

Před konzumací je nutné odstranit hořkou slupku, loupání jde většinou snadno a dužina je většinou bez semen. A víte proč pomelo v obchodě většinou koupíte v celofánovém obalu? To je proto, aby se zabránilo rychlému vysychání plodu. Pomelo můžeme několik dní skladovat na tmavém chladném místě, ale lednici se raději vyhněme. A pokud si nedáte pomelo jen tak, oloupané a čerstvé, můžete ho přidat do marmelád, třeba stále oblíbenější pomerančové marmelády nebo ho použít ve studené kuchyni do koktejlů a k dochucení salátů nebo v teplé kuchyni při přípravě masa, třeba kuřecích prsíček. Velmi jednoduché a zajímavé jídlo vznikne pečením pomela společně s celým kuřetem nebo kuřecími díly. Pokud chcete vyzkoušet pomelo s medovou chutí, zkuste odrůdu Honey pomelo, právě teď je sezóna a koupíte ho v některých obchodech. Dalším méně známým citrusovým plodem, který můžete v supermarketech koupit je mandora, kříženec mezi pomerančem a mandarinkou.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*