Jogurtové koláče jsou velmi vyhledávané. Jsou totiž velmi jednoduché na přípravu a chutí se dají srovnávat s kynutou klasikou. Zkuste i vy jednoduchý litý koláč s ovocem a žmolenkou. Recept je pro formu o průměru 22 cm. Pokud chcete celý plech, suroviny zdvojnásobte. Na odměření vám postačí kelímek od jogurtu.
- 300 g bílého jogurtu (velký kelímek)
- 1 kelímek (300 ml) polohrubé mouky
- 1⁄2 kelímku krupicového cukru
- 1⁄2 kelímku oleje
- 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetku soli
Máslo a hrubou mouku na plech
Sezónní ovoce, nejlépe borůvky (asi 800g)
Na žmolenku budete potřebovat
- 80 g másla o pokojové teplotě
- 80 g hrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- špetku skořice (můžete vynechat)
Postup přípravy: Omyjte ovoce a nechte ho okapat, předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, přidejte jogurt a vše ostatní a vyšlehejte těsto. To vylejte do vymazané a vysypané formy a poklaďte ovocem. Ručně vypracujte žmolenku a navršte na ovoce.
Pečte asi 25 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Buďte první kdo přidá komentář