Zimní zelenina plná vitamínů

topinambur

topinamburNa našich talířích se čím dál častěji objevuje zelenina, kterou bychom tam možná ještě před deseti, patnácti lety těžko hledali. Jedním z příkladů jsou hlízy sladkých brambor neboli batátů nebo další zajímavá zimní zelenina, topinambur (Helianthus tuberosus).

I když u topinamburu se podobně jako třeba u brambor konzumují hlízy, patří topinambur mezi slunečnice, do čeledi hvězdnicovitých.

Hlízy slunečnice topinamburu jsou nejenom chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují poměrně značné množství mikroprvků, především draslíku a železa, dále pak křemík a fosfor, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C i D a polymer fruktózy – inulin, který sice patří mezi sacharidy, ale diabetikům nijak neškodí. Topinambur na rozdíl od již zmiňovaných brambor neobsahuje škrob, ale podobně jako brambory pochází tato zelenina z Ameriky a v Evropě se využíval a využívá jako potravina y krmivo pro zvířata.

A co chutného si lze z topinamburu připravit? Vynikající je například krémová polévka, kterou připravíme podobně jako například polévku dýňovou, a dochutit jí můžeme podle chuti. Topinambur lze upéci společně s bramborami a další zeleninou, hodí se k masům a za syrova ho lze použít i do salátů.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*