Vůně Vánoc: léčivý badyán

badyan

Typické vánoční koření s dekorativním vzhledem. To se asi vybaví téměř každému při slově badyán. Skvěle se hodí při pečení perníčků a svařenému vínu dodá tu správnou chuť a typickou vůni. Víte ale, že je velmi prospěšný i pro naše tělo?

Vánoční hvězdička

Přesně takový tvar badyán má. Jeho vůně je velmi podobná anýzu a ač je to skvěle aromatické vánoční koření, stále se u nás rozhodně nepoužívá v takové míře jako například vanilka, a to je rozhodně velká škoda. Velmi využívaný je badyán naopak v asijské kuchyni, kde skvěle doplňuje chuť masa i zeleniny. Jeho chuť je výrazná, nasládlá a zakoupit ho můžeme celý, mletý, nebo drcený. Nejlepší volbou samozřejmě je, zakoupit badyán celý a nadrtit si jej až doma aby zbytečně neztrácel své ikonické aroma.

Badyán a naše zdraví

V dřívějších dobách se badyán příliš v kuchyni nepoužíval, ale naopak byl hojně využíván v medicíně, a to především té čínské. Jeho využití bylo opravdu velmi pestré, a to od problémů se žaludkem až po kašel. Některé studie dokonce poukazují na jeho využití při léčbě některých druhů rakovin. Obecně tedy můžeme říct, že badyán celkové pomáhá organismu v jeho obranyschopnosti, uklidňuje žaludek, pomáhá k lepšímu spánku, pomáhá ke zlepšení stavu při nadýmání a zácpě. Přidává se také do sirupů, protože dokáže zlepšit stav při kašli a připravený čaj z badyánu uleví od revmatismu.

Badyán a kyselina shikimová

Díky obsahu této kyseliny se badyán používal i k léčbě chřipky, a dokonce byl použit i při výrobě léku s názvem Tamiflu. V dnešní době je již tato kyselina nahrazována chemickým způsobem.

Badyánový čaj na různé neduhy

Čerstvě namletý badyán zalijte vroucí vodou a nechte přibližně 7 minut louhovat. Aby byl čaj chutnější klidně přidejte trochu medu a skořice. Takto připravený čaj se popíjí při revmatismu, průjmu nebo i chřipce. Lze ho popíjet nejen při akutních problémech, ale také i jako prevence.

Kapky z badyánu

2 lžíce nadrceného badyánu zalijeme 8 lžicemi vodky, nebo jiného průsvitného alkoholu s minimálně 40% alkoholu. Louhovat tuto směs necháme asi 2 týdny a každý den lehce protřepeme. Po dvou týdnech směs přecedíme, přelijeme do sklenice s tmavým sklem a opravdu dobře uzavřeme. Tyto kapky se vám budou hodit při nachlazení. Užívá se třikrát denně 15 kapek aspoň po dobu 10 dnů.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*