Už jste zkusili chřest?

bílý chřest

bílý chřestTak co, stihli jste si letos zajet do Ivančic na Chřestové slavnosti, ochutnávali jste v degustační zóně a koupili si chřest prvotřídní kvality na nějaké ty dobrůtky doma? Co na tom, že většina zde podávaného chřestu a chřestových dobrot je ze Slovenska. I dovezený chřest chutná skvěle. A navíc možná už další chřestovou sezónu se bude podávat chřest opravdu vypěstovaný v Ivančicích. Chřest si ale můžete koupit na jiném místě, chřestové farmě. Naváže se tak na tradici pěstování této zeleniny v oblasti.

Chřest byl poměrně běžnou součástí našeho jídelníčku. A v poslední době se tato lahodná jarní zelenina vrací na naše stoly. Koupit zelený nebo bílý chřest už můžete i v mnoha supermarketech. Vždy se ale přesvědčte, že je chřest čerstvý. Neměl by být povadlý se zaschlými konci, ale svěží a pružný. Bílý chřest má na světle tendenci fialovět, ta ale není žádoucí, stejně tak jako nažloutlé špičky. Záleží i na tloušťce chřestových výhonků, především u bílého chřestu, který je nutné dobře oloupat. Opravdu kvalitní chřest je alespoň 12 mm tlustý. Přerostlé výhonky chutnají hořce.

Jedná se o rostlinu z čeledi chřestovité (Asparagaceae). Pokud si koupíte v obchodě chřest, bude se jednat o mladé oddenky chřestu lékařského. Možná vás překvapí, že jiné druhy chřestu jsou dekorativní  a pokojové rostliny. Chřesty rostou v Evropě, Africe i Asii.

Upravit chřest není nijak těžké. Dobrá je klasika v podobě chřestu s máslem a opraženou strouhankou nebo chřestový krém.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*