Lahodné nakládané citróny

Je pravda, že v české kuchyni se citrusy příliš často nepoužívají. Čas od času je zařadit do jídelníčku i v jiné podobě, než jsou ovocné salíty, jídlo příjemně oživí. Inspirujte se třeba arabskou či středomořskou kuchyní a připravte si zásobu vitamínů a chuti v podobě nakládaných citrónů. Jedná se o původem arabskou specialitu.

Spojení slané a kyselé chuti vás překvapí tím, jak dokonale souzní. Pokud v blízkosti vašeho bydliště chybí specializovaný obchod s delikatesami, můžete si tuto dobrotu připravit snadno doma. Recept je opravdu jednoduchý, vystačáte si pouze s kvalitními citróny a solí. Chuť může přidat i koření podle chuti, například chili, zázvor, koryandr nebo bobkový list.

Citróny důkladně omyjte. V ideálním případě se hodí citróny s chemicky neošetřenou kůrou. Do čistých uzaviratelných sklenic pak paskládejte čtvrtky citrónů obalené v hrubozrnné soli. Zbylé místo mezi citrony zasypte solí a přidejte koření. Nakonec je potřeba sklenice dolít citrónovou šťávou, sklenice uzavřít a uložit na tmavé a chladné místo zhruba na jeden měsíc. Konzumuje se kůra a lák. Nakládané citróny využijete nejlépe v teplé kuchyni, pro přípravu omáček, marinád na hovězí maso  nebo třeba k pečenému kuřeti, třeba společně s pomeranči.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*