
Není tak úplně pravda, že co Čech, to milovník piva. Stále více lidí dokáže ocenit dobré víno, ať už to naše nebo třeba francouzské, chilské, moldavské nebo španělské. Moravská vína, převážně ta bílá snesou srovnání se světovou špičkou.
Pokud si chcete vychutnat lahvinku dobrého vína, je důležité myslet i na způsob jeho podávání. Důležité je podávat víno o správné teplotě. Jistě bude lépe chutnat z pěkné karafy na víno a správné skleničky než z hrnečku nebo plastového pohárku.
Bílá vína, podobně jako vína růžová, se podávají o teplotě mezi 10 a 12 stupni Celsia. Není pravda, že čím studenější je podávané víno, tím lépe chutná. Naopak, podchlazená vína nerozvinou svou vůni ani chuť. Pouze mladá bílá vína se doporučuje podávat více podchlazená, maximálně však na teplotu sedmi stupňů. Červená vína se nepodávají tak vychlazená, podávání při pokojové teplotě je možné, pokud máte doma zhruba 16 až 18 stupňů Celsia.
Zajistit optimální teplotu vína není v klasické lednici zrovna snadné, proto má stále více milovníků dobrého vína doma domácí vinotéku, které zajišťují konstantní teplotu i ochranu vína proti UV záření.
Domácí vinotéky se liší nejenom svými rozměry, použitým materiálem a designem, ale také funkcemi. Sofistikovanější modely mají například antivibrační systém a rozdělení na dvě teplotní zóny. Díky tomu lze v jedné lednici na víno chladit různé druhy vín. Není ale pravda, že dobrá lednice na vínu musí být nutně drahá. Dobře vypadající a skvěle fungující lednice pořídíte za ceny začínající už na 3000 Kč.
Pokud nedopijete celou lahev vína, je nutné zbytek vína hned vylévat? Pumpičky na víno a speciální zátky pomohou uchovat aroma i chuť vína, které si klidně můžete dopít až následující večer.
V obchodě Winehouse.cz najdete nejenom levnější a dražší domácí vinotéky, ale také veškeré vybavení pro vychutnání vína, od sklenic na šumivé, bílé či červené víno, po dekantery a vývrtky, které si snadno poradí s každým špuntem. Tak „Na zdraví“.
Buďte první kdo přidá komentář