Čas na zdravá a chutná povidla

povidla

povidlaNa zahrádkách a zahradách je doba sklízení v plném proudu. V těchto dnech zrají švestky, a pokud je všechny nesníte, neuvaříte ve švestkových knedlíkách nebo nenecháte vypálit na slivovici, můžete si uvařit pravá sladká povidla.

Tato tradiční sladkost se jí už několik století, a buchty s povidly pečou všechny správné babičky. Povidla jsou bohatá na železo a tak by je měli jíst všichni, kdo trpí na nízký obsah železa v krvi. Na rozdíl od prášků, které vám pro doplnění železa předepíší u doktora, vám lžička povidel bude chutnat a žaludek vás z nich určitě bolet nebude. Švestky jsou chudé na tuky i bílkoviny, ale bohaté na betakaroten a vitaminy skupiny B a C. Díky příznivému poměru sodíku a draslíku pomáhají organizmu zbavit se zadržované vody.

Správná povidla uvaříme podle velmi jednoduchého receptu. Na rozdíl od vaření marmelády, budeme potřebovat jen tři ingredience, švestky, cukr a ocet. Nejdůležitější je vařit povidla s dobře vyzrálých sladkých švestek. Velmi vhodné jsou třeba švestky odrůdy Durancie. Marmelády většinou obsahují stejné množství cukru, jaké dáme ovoce, u povidel budeme s cukrem šetřit. K zahuštění stačí vysoký podíl ovocného cukru obsažený ve švestkách.

Vaříme nebo pečeme povidla

Důležité je dodržet dobu varu alespoň tři hodiny, přičemž první hodinu vaříme poměrně zprudka, další dvě hodiny na velmi mírném plamenu za občasného míchání. Jednodušším způsobem je uvařit tedy přesněji řečeno upéci švestky v troubě na pekáči vyloženém pečícím papírem, aby se povidla tak nepřipékala.

Před vařením stačí švestky pokropit octem a pocukrovat. Přes noc pak švestky pustí hodně tekutiny, ve které je následně vaříme, až zhoustnou. Správným povidlům dává chuť vařením celých švestek s peckami. Dochutit lze povidla špetkou skořice, hřebíčkem, badyánem, vanilkou, zkrátka perníkovým kořením. Na 3 kila švestek budeme pro přípravu povidel potřebovat 600 g cukru a hrnek octa.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*