Džemy, tedy zavařeniny s kousky ovoce, jsou u nás asi nejoblíbenější do jogurtů spíše, než namazat na chleba a podobně. Osladit si bílý jogurt zavařeným ovocem je totiž nejvíc. Když navíc sáhnete po skleničce doma připravené zavařeniny nejlépe z vlastního ovoce bez chemického ošetření, bude vaše instantní léto připraveno na konzumaci po celou zimu.
Příprava tohoto džemu je navíc více než jednoduchá. Hned po borůvkovém džemu ho vaříme asi nejradši. A ta chuť!
Budete potřebovat:
- 1,5 kg očištěných broskví bez pecky
- 0,5 kg cukru
- 10 g pektinu z citrusových plodů
Postup:
Broskve omyjte a nechte okapat. Rozhodně je nemusíte loupat, protože slupky se krásně rozvaří, v džemu vůbec nejsou na škodu. Broskve přepulte, odstraňte pecku a nakrájejte na větší kousky. Ty vložte do většího nepřilnavého hrnce, malinko podlijte vodou a vařte, dokud se veškeré slupky z ovoce nesloupnou a pustí tolik vody, že bude doslova plavat ve vlastní šťávě. Pak přidejte cukr a podle návodu na obalu také pektin. Ten z broskvové šťávy udělá jemné sladké želé. Ovocnou směsí naplníme čisté, horké suché sklenice, pořádně zavíčkujeme a otočíme asi na hodinu víčkem dolů. Pak otočíme zpět. Díky tomu bude konzistence a obsah ve skleničce všude stejný.
Naše tipy:
- Skleničky ještě můžete zavařit v myčce. To doporučujeme zejména, pokud do zavařenin nepřidáváte žádný konzervant, jako je třeba kyselina citronová, jako v tomto receptu.
- Pokud jste zvyklí na želírovací cukr, použijte ten, kde na 1500 g ovoce přidáváte pouze jeden sáček (500g) želírovacího cukru (3:1). Broskve jsou totiž velmi sladké a i krátkým povařením se sladká chuť ještě více rozvine.
Buďte první kdo přidá komentář