Rychlovarnou konvici každý z nás používá několikrát denně. Na její pravidelné čištění a údržbu však často zapomínáme. Přesně proto se v ní postupem času vytváří vodní kámen, který zvyšuje energetickou náročnost ohřevu a vyplavuje do vody malé úlomky. Jak můžete vyčistit konvici s pomocí běžných kuchyňských surovin?
Ocet vede
Děsí vás pohled do rychlovarné konvice? V takovém případě si připravte octový roztok. Právě ocet je poměrně poctivá kyselina, takže dokáže odstranit i velmi silné nečistoty.
Do sklenice nalijeme ocet a obyčejnou vodu, a to v poměru 1:1. Tento roztok nalijte do konvice, zapněte ji a nechte převařit. Je kámen příliš silný? Pak přijdete ještě trochu octa a roztok dejte opět vařit. Poté konvici odstavte a nechte ji alespoň půl hodiny stát. Ve finále roztok vylijte a vnitřek konvice pečlivě vyčistěte houbičkou. Před přípravou vašeho teplého nápoje ji nezapomeňte ještě několikrát vypláchnout a převařit čistou vodou.
Odvápňovač
V nejhorších případech pomůže speciální odvápňovač. Tento přípravek se dá koupit v obchodech s domácími potřebami. Nejčastěji se používá právě pro konvice, ale i kávovary a parní trouby. Na zadní straně přípravku najdete jednoduchý návod k použití.
Potřebujete novou konvici?
Je-li vaše konvice už v opravdu dezolátním stavu, raději neriskujte a pořiďte si novou. Každodenní pití vodního kamene není nic zdravého. Rovnou si najděte typ, který při svém chodu šetří energii, takže z dlouhodobého hlediska ušetříte.
Dobrým příkladem je moderní rychlovarná konvice De’Longhi s filtrem proti usazování vodního kamene, úsporným chodem a dalšími šikovnými technologiemi.
Mrkněte se také na designové snídaňové kolekce, kde si můžete pořídit rychlovarnou konvici a topinkovač v jednotném designu.
Buďte první kdo přidá komentář