Jak na bezlepkové vege Marokánky

vege marokanky

Marokánky, neboli marokánské placičky jsou doma v arabském světě, kde jsou jejich základem datle. I u nás jsou poslední dobou velmi oblíbené. Zkuste si je ale udělat ve zdravější formě, bez mouky, cukru a pro někoho s velkým benefitem – bez živočišných výrobků. Jsou výtečné, odzkoušené na veganech i i klasicky se stravujících návštěvách. Protože nepoužíváme lepek, nejsou tak kompaktní nebo tvrdé jako klasické marokánky, ale rozhodně mají své kouzlo! Velkou výhodou také je, že v nich můžete zpracovat jakékoliv sušené ovoce a ořechy. Pokud si chcete přilepšit, můžete je po upečení namočit nebo pocákat doma připravenou čokoládou, na kterou vám také přinášíme recept v dnešním článku.

Na makronkový základ budete potřebovat:

  • 250 ml mandlového mléka
  • 50 g mandlové mouky
  • 30 g rostlinného tuku

Dále pak budete potřebovat:

  • 200 g směsi ořechů (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle   )
  • 100 g směsi ovoce (švestky, brusinky, meruňky…)

Na čokoládovou polevu budete potřebovat:

  • 100 g panenského kokosového oleje
  • 60 g agávového sirupu (nebo podle chuti)
  • 60 g nepraženého kakaového prášku

Postup:

Ořechy nasekejte. Ovoce nakrájejte na menší kousky. Pro představu velikosti například brusinky na 3-4 díly.

V nepřilnavém hrnci smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a za stálého míchání ohřejte. Pokud není hmota v konzistenci krupicové kaše, přisypte ještě trochu mandlové mouky.  Do směsi nasypejte ořechy a ovoce a pořádně promíchejte.

Nyní si předehřejte troubu na horkovzduch na 160°C. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí lžíce tvořte ze směsi menší hrudky. Menších hrudek budete mít asi 40 ks. Ty pečeme na 160°C asi 25 minut, dokud nebudou kraje krásně zlatavé. Před koncem pečení nachystejte polevu.

Postup výroby domácí čokolády:

Kokosový olej je při běžných teplotách tuhý, abychom jej rozpustili, připravíme si vodní lázeň.  Poté co máme olej rozpuštěný, zašleháme do něj sladidlo, kakaový prášek. Necháme mírně vychladnout a ještě před ztuhnutím políváme makronky nebo jiné cukroví a dezerty.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*