Marokánky, neboli marokánské placičky jsou doma v arabském světě, kde jsou jejich základem datle. I u nás jsou poslední dobou velmi oblíbené. Zkuste si je ale udělat ve zdravější formě, bez mouky, cukru a pro někoho s velkým benefitem – bez živočišných výrobků. Jsou výtečné, odzkoušené na veganech i i klasicky se stravujících návštěvách. Protože nepoužíváme lepek, nejsou tak kompaktní nebo tvrdé jako klasické marokánky, ale rozhodně mají své kouzlo! Velkou výhodou také je, že v nich můžete zpracovat jakékoliv sušené ovoce a ořechy. Pokud si chcete přilepšit, můžete je po upečení namočit nebo pocákat doma připravenou čokoládou, na kterou vám také přinášíme recept v dnešním článku.
Na makronkový základ budete potřebovat:
- 250 ml mandlového mléka
- 50 g mandlové mouky
- 30 g rostlinného tuku
Dále pak budete potřebovat:
- 200 g směsi ořechů (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle )
- 100 g směsi ovoce (švestky, brusinky, meruňky…)
Na čokoládovou polevu budete potřebovat:
- 100 g panenského kokosového oleje
- 60 g agávového sirupu (nebo podle chuti)
- 60 g nepraženého kakaového prášku
Postup:
Ořechy nasekejte. Ovoce nakrájejte na menší kousky. Pro představu velikosti například brusinky na 3-4 díly.
V nepřilnavém hrnci smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a za stálého míchání ohřejte. Pokud není hmota v konzistenci krupicové kaše, přisypte ještě trochu mandlové mouky. Do směsi nasypejte ořechy a ovoce a pořádně promíchejte.
Nyní si předehřejte troubu na horkovzduch na 160°C. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí lžíce tvořte ze směsi menší hrudky. Menších hrudek budete mít asi 40 ks. Ty pečeme na 160°C asi 25 minut, dokud nebudou kraje krásně zlatavé. Před koncem pečení nachystejte polevu.
Postup výroby domácí čokolády:
Kokosový olej je při běžných teplotách tuhý, abychom jej rozpustili, připravíme si vodní lázeň. Poté co máme olej rozpuštěný, zašleháme do něj sladidlo, kakaový prášek. Necháme mírně vychladnout a ještě před ztuhnutím políváme makronky nebo jiné cukroví a dezerty.
Buďte první kdo přidá komentář