Bukvice byly a jsou opravdovou pochoutku

premrzla bukvice

Není proto div, že sběr bukvic je čím dál populárnější. Letos jich navíc byla opravdu velká úroda. Neváhejte a běžte si jich pár nasbírat. Krom pobytu v přírodě báječně zabavíte děti. A co s nimi?

V historii se bukvice používali zejména během světových válek. V řadě starých spisů jsou zmínky o za studena lisovaném bukvicovém oleji, který má dokonale jemnou oříškovou chuť. Výliskami se pak krmily prasata. Na Vánoce se pak bukvicová jádra jemně opražily a děti je zobaly jako největší pochoutku. A opravdu. Bukvice chutnají jako jádra sladkých mandlí. Jádro musíte zbavit pevných slupek a nasucho opražíme na pánvi. Už takto připravená jádra zbavíte kyseliny šťavelové, které je sice v syrových bukvicích jen nepatrné množství, ale zejména u malých dětí by to mohlo napáchat neplechu. Proto i pokud bukvice nechcete pražit, přelijte je vařící vodou. Využijete následně v podstatě všude tam, jako oříšky. Mleté lze přidat také do mouky, která získá zajímavou chuť a hodí se zejména na dezerty.

Pokud přeci jen bukvice nechcete konzumovat, můžete je sbírat do výkupu. Cena se liší podle poptávky. Někteří dokonce sbírají bukvicová jádra až po prvních mrazících a pěstují tak vlastní sazenice buku lesního, kterých je nedostatek. Bukvice samozřejmě můžete nasbírat i dřív, než přejdou prvním mrazem. Ovšem stratifikace je velmi důležitá, tak je nechte za oknem přemrznout nebo dejte na chvíli do mrazáku a pak až zasaďte. Stejně tak květináček můžete nechat venku.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*