Na světě existuje mnoho různých odrůd kávovníku. Většina z nich však svojí chutí a množstvím zrnek, které lze vypěstovat na jedné rostlině, oslovuje pouze lokální spotřebitele pocházející přímo z místa pěstování kávy. Ve velkém jsou z většiny zemí, které se zabývají pěstováním kávy, vyváženy 2 odrůdy: Arabica a Robusta. V obchodech tak můžete narazit na některou z nich anebo jejich směs.
Něco málo o Arabice
Tuto odrůdu kávy bezpochyby miluje nejvíce lidí na světě. Odrůda Arabica roste na Kávovníku arabském, který se pěstuje nejčastěji na území Střední Ameriky a severovýchodní Afriky. Plodí až po 5 letech. Zajímavostí je, že Arabica je pěstována ve vyšších nadmořských výškách než jiné odrůdy a je bohužel také méně odolná vůči cizopasníkům. Proto je dražší a vzácnější než druhá často rozšířená odrůda kávy Robusta.
A co Robusta?
Odrůda Robusta roste na Kávovníku statném, který je mnohem odolnější vůči škůdcům než Kávovník arabský. Robusta nevyžaduje k pěstování vysokou nadmořskou výšku ani další specifické podmínky. A na rozdíl od Arabicy plodí již po 2 až 3 letech. Zajímavý je také její vysoký obsah kofeinu a možnost použít ke sběru stroje. Díky všem těmto možnostem a vlastnostem jsou zrnka Robusty levnější a snáze dostupná než zrna Arabicy. Díky tomu jsou levnější.
Rozdíl je v chuti
Zatímco Arabica se vyznačuje jemně nakyslou delikátní chutí, Robusta se může pochlubit intenzivní hořkou chutí kávy a výrazným aroma se zemitými tóny. Záleží ale také na stupni pražení. I způsoby, jak připravit kávu z Robusty a Arabicy se liší. Arabicu si lze velmi dobře vychutnat samotnou, Robustu raději jako součást směsí anebo s doplněním o mléko a cukr. Zkrátka Arabica se pije pro chuť, Robusta kvůli vysokému obsahu kofeinu. To zřejmě mluví za vše. I to je důvodem, proč jsou hojně vyhledávány směsi těchto kávových odrůd. Ty jsou ostatně plněny i do kávových kapslí, které se používají jako základ stále stejně kvalitního kávového nápoje. Čokoládové či bylinkové aroma jim dodá Arabica a zemitou hořkost pak Robusta. Mezi chuťově nejvyváženější směsi patří takové, v nichž je Robusta zastoupena maximálně ze 40% a většinu tvoří odrůda Arabica. Právě toto pravidlo splňují také tchibo kapsle, které nabízí mnohem intenzivnější chuť kávy než ostatní typy kapslí.
Buďte první kdo přidá komentář