Smrkový sirup je doslova zázrak, který by doma měl mít snad každý. Pomáhá při vykašlávání, rozpouští hlen a napomáhá k lepší průchodnosti dýchacích cest. Naprosto s přehledem bude účinkovat stejně a možná i lépe než veškeré přípravky v lékárnách, které můžete za velké peníze zakoupit. Moc dobře určitě víte, že být nemocný není zrovna finančně lehká záležitost. Při jedné návštěvě lékárny můžete utratit i tisíce korun. Proč tedy nevyužít dary přírody, které jsou zdarma? Navíc jsou bez zbytečných látek a mnohdy fungují mnohem lépe. Smrkový sirup je jedním z takových zástupců. Navíc recept na jeho výrobu není vůbec nic složitého.
Zázračný smrk
Smrk v naší zemí patří mezi nejvíce rozšířené jehličnaté stromy. A tak se jeho léčivé účinky zkoumají již po staletí. Již naši předci si tak byli moc dobře vědomi toho, jak moc zázračný strom smrk vlastně je. A tak byl již v této dávné době využíván-a to zejména na mírnění projevů nachlazení, ale také pro úlevu při revmatu, či bolesti svalů. Obsahuje velký podíl antioxidačních flavonoidů, fenolů a také vitamínu C. Pokud budete sirup užívat pravidelně, můžete si posílit imunitní systém.
Smrkový sirup dělaný za studena
Smrkový sirup se vždy dělá jen z mladých smrkových výhonků, které by neměly být delší než 10 cm. Ideální jsou ty, které měří kolem 5 cm, protože obsahují nejvíce éterických olejů a minerálních solí. Nejlepším obdobím pro sběr je tedy květen.
Na přípravu budete potřebovat:
- mladé smrkové výhonky
- cukr
- citron
- zavařovací sklenici o objemu 3, nebo 5 litrů
- celofán
- větší gumičku
- plátýnko
- lávek na uskladnění sirupu
Postup:
Výhonky opláchněte pod studenou vodou a papírovou utěrkou osušte. Zavařovací sklenici vysterilizujte a nechte vyschnout. Pokud chcete můžete ji ještě před plněním vytřít trochou alkoholu, například vodkou, nebo slivovicí. Poté dejte na dno asi pěti centimetrovou vrstvu výhonků a zasypte je asi centimetrovou vrstvou cukru. Na něj pak položte dvě kolečka citronu. Poté pokračujte druhou vrstvou výhonků a takto dokola pokračujte, dokud nebude sklenice zcela plná. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr. Sklenici zakryjte celofánem a upevněte gumičkou. Sklenici dejte na světlé místo a nechte až tři týdny macerovat. Během této doby by měla vzniknout tmavá šťáva. Hotový sirup přeceďte přes plátýnko a přelijte do čistých lahví. Sirup uskladněte v lednici.
Smrkový sirup dělaný za tepla
Na přípravu budete potřebovat:
- 3 hrsti mladých smrkových výhonků
- cukr
- citron
- 1,5 l vody
- plátýnko
- láhev na uskladnění sirupu
Postup:
Vodu přiveďte k varu a zalijte s ní opláchnuté smrkové výhonky. Citron nakrájejte na menší kousky a vložte ho k výhonkům. Nechte macerovat asi 24 hodin a poté přeceďte přes plátýnko. Do hrnce přidejte cukr dle vaší chuti a dobře zamíchejte. Vše poté pomalu a za stálého míchání vařte tak dlouho dokud směs nezačne houstnout. Na konec nechte vychladnout a přelijte do čistých lahví. Uchovávejte v chladu a temnu, ideálně v lednici.
Užívání smrkového sirupu
Sirup lze užívat jak preventivně, tak i při potížích. Při kašli a nachlazení užívejte jednu lžící denně. Při bolesti kloubů a svalů pak jednu lžíci dvakrát denně. Velkou výhodou tohoto sirupu je chuť, kterou mají velice rádi i ti nejmenší, a tak je do užívání nebudete muset vůbec nutit.
Buďte první kdo přidá komentář