Černá ředkev je naprosto báječná zelenina a seženete ji čerstvou podobně jako červenou řepu po celou zimu. Ostatně podobně jako červenou řepu ji lze připravovat. Zasyrova je totiž dosti štiplavá. I tak ji ale zkuste nakrájet na tenké nudličky, posolte pocukrujte a zalijte citronovou šťávou. Po takovéto maceraci se pak pozřít dá naprosto s přehledem. My jsme ale dnes sáhli po receptu, který chutná i dětem. Pečená ředkev je lahodná a díky řepě, kterou každý rád, nejde až o tak nevšední jídlo. Pečená směs se hodí jako příloha k masu, ale také jako základ teplého salátu, po upečení jen poházejte kostičky balkánského sýra a máte hotovo.
Pro jednu osobu budete potřebovat:
- 1 menší bulvu černé ředkve
- 2 menší bulvy červené řepy
- šťávu z poloviny pomeranče
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl, pepř
Postup: Zeleninu oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenké plátky. Olej smíchejte s pomerančovou krou a ve větší misce promíchejte se zeleninou, osolte a opepřete. Přendejte na pečícím papírem vystlaný plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
Ještě teplou zeleninu přendejte na hluboký talíř, poházejte cherry rajčátky a balkánským sýrem a podávejte s čerstvým pečivem.
Náš tip: Věděli jste, že syrová černá ředkev je přírodní antibiotikum a antivirotikum? Účinně bojuje proti zahlenění. Stačí si připravit sirup bez vaření, který vyrobíte rozmixováním 2 dcl převařené vody s 1 střední cibulí (oloupanou) a 1 černou ředkví (oloupanou). Nápoj není nijak chuťově výtečný, ale pokud ho budeme během dne popíjet po dobu 4 dnů (každý den si uvaříme čerstvou dávku), dostaví se úleva.
Buďte první kdo přidá komentář