Pod pojmem nepečený dort si většina z nás představí piškoty s krémem většinou ze zakysané smetany a tvarohu. Ovšem mezi nepečené dezerty můžeme zařadit také raw, tedy syrové dorty. Jsou bez mouky, másla, vajec či cukru. Dokonalý dezert pro vegany a všechny, kteří si chtějí malinko zahřešit, ale zároveň koukají na výživovou hodnotu pokrmů.
KORPUS – budete potřebovat:
- 250 g mrkve
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g datlí
- 50 g rozinek
- 3 lžíce agáve sirupu
- 2 lžičky pomerančové kúry
- 1 lžičku citronové kúry
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžičku mleté skořice
- 50 g kokosu
KEŠU KRÉM – budete potřebovat:
- 250 g kešu (namočené několik hodin, nejlépe přes noc)
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 polévkové lžíce agáve sirupu
- 4 lžíce citronové šťávy
- kůru z ½ bio citronu
Postup:
Minimálně 4-5 hodin předem do misky nasypejte kešu oříšky a zalijte vodou. Takto předpřipravené ořechy jsou nejen lahodnější, ale také vhodnější pro dokonalé rozmixování na homogenní hmotu.
Dortovou formu o velikosti 20-22 cm vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte ořechy a rozmixujte, přidejte další suroviny krom mrkve a opět prožeňte mixérem. Protože chceme, aby v korpusu byla mrkev znát, vložte ji do mixéru až naposledy a rozmixujte na malé kousky.
Hmotu přendejte do pečícím papírem vyložené menší dortové formy a opatrně mokrou rukou upěchujte. Korpus dejte chladit a můžete se pustit do přípravy krému.
Kešu slijte, osušte papírovou utěrkou. Vložte je do mixéru a dobře rozmixujte, přidejte všechny další suroviny a mixujte tak dlouho, dokud nedostanete dokonale homogenní konzistenci krému. Takto připravený kešu krém navršte na vychladlý korpus a dejte vychladit na ně několik hodin, nejlépe přes noc.
Buďte první kdo přidá komentář