Nepečený mrkvový dort s citronovým krémem

Pod pojmem nepečený dort si většina z nás představí piškoty s krémem většinou ze zakysané smetany a tvarohu. Ovšem mezi nepečené dezerty můžeme zařadit také raw, tedy syrové dorty. Jsou bez mouky, másla, vajec či cukru. Dokonalý dezert pro vegany a všechny, kteří si chtějí malinko zahřešit, ale zároveň koukají na výživovou hodnotu pokrmů.

KORPUS – budete potřebovat:

  • 250 g mrkve
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g datlí
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • 2 lžičky pomerančové kúry
  • 1 lžičku citronové kúry
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 50 g kokosu

KEŠU KRÉM – budete potřebovat:

  • 250 g kešu (namočené několik hodin, nejlépe přes noc)
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce agáve sirupu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • kůru z ½ bio citronu

Postup:

Minimálně 4-5 hodin předem do misky nasypejte kešu oříšky a zalijte vodou. Takto předpřipravené ořechy jsou nejen lahodnější, ale také vhodnější pro dokonalé rozmixování na homogenní hmotu.

Dortovou formu o velikosti 20-22 cm vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte ořechy a rozmixujte, přidejte další suroviny krom mrkve a opět prožeňte mixérem. Protože chceme, aby v korpusu byla mrkev znát, vložte ji do mixéru až naposledy a rozmixujte na malé kousky.

Hmotu přendejte do pečícím papírem vyložené menší dortové formy a opatrně mokrou rukou upěchujte. Korpus dejte chladit a můžete se pustit do přípravy krému.

Kešu slijte, osušte papírovou utěrkou. Vložte je do mixéru a dobře rozmixujte, přidejte všechny další suroviny a mixujte tak dlouho, dokud nedostanete dokonale homogenní konzistenci krému. Takto připravený kešu krém navršte na vychladlý korpus a dejte vychladit na ně několik hodin, nejlépe přes noc.

nepeceny mrkvovy dort

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*