Asi se budete divit, ale jedná se o nejoblíbenější dort mých dětí. Krém z poctivého tvarohu a pořádná nálož čokoládové polevy spolu s extra jemným piškotem, dělá z tohoto dezertu neodolatelnou pochoutku hodnou i výjimečných příležitostí. Náš recept je na menší dortovou formu o průměru asi 22 cm.
Na korpus budete potřebovat:
- 4 vejce vel M
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 2 ploché lžíce kakaa holandského typu
- 2 lžíce oleje
- špetku prášku do pečiva
- špetku soli
Na tvarohovou náplň budete potřebovat:
- 2 vaničky tvarohu (1/2 kg)
- 3/4 másla (cca 200 g)
- 150 g cukru moučka
Na polevu budete potřebovat:
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g 100 % tuku (Iva)
- 5 lžic 30% smetany
Postup:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Oddělíme žloutky a bílky a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a pomalu přidáváme mouku, kakao a olej. Pokud máte strach, že korpus nevyběhne, přidejte špetku prášku do pečiva. Těsto se může zdát velmi tuhé, v tom případě přidejte 1-2 lžíce mléka. Nakonec opatrně ručně vmícháme bílky a těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme, dokud se těsto nelepí na špejli a jakoby se odhrne od okraje plechu. Bude to trvat asi 20-25 min.
Mezi tím si nachystáme náplň. Cukr ušleháme s povoleným máslem, přidáme tvarohy a ještě jednou pořádně prošleháme.
Náš tip: Tvaroh také předem vyndejte z lednice, nebud etak zbytečně chadit máslo a nebudou se tvořit hrudky.
Náplň rovnoměrně navršíme na vychladlý korpus a nachystáme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni nebo teflonové pánvičce rozehřejeme čokoládu s tukem. S úspěchem lze použít také tyčinky Kaštany (3 ks).
Náš tip: místo tuku lze požít máslo nebo ztužený tuk
Až se vše rozpustí, polejeme dezert a čokoládu opatrně rozetřeme do všech stran.
Dezert vychladíme, nakrájíme a poddáváme. Čokoládovou polevu můžeme předem předkrájet dokud ještě není úplně tuhá, nebo použijeme nůž horký nůž (namočený v horké vodě, suchý).
Buďte první kdo přidá komentář