Dort ala Míša řezy

misa dort

Asi se budete divit, ale jedná se o nejoblíbenější dort mých dětí. Krém z poctivého tvarohu a pořádná nálož čokoládové polevy spolu s extra jemným piškotem, dělá z tohoto dezertu neodolatelnou pochoutku hodnou i výjimečných příležitostí. Náš recept je na menší dortovou formu o průměru asi 22 cm.

Na korpus budete potřebovat:

  • 4 vejce vel M
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 ploché lžíce kakaa holandského typu
  • 2 lžíce oleje
  • špetku prášku do pečiva
  • špetku soli

Na tvarohovou náplň budete potřebovat:

  • 2 vaničky tvarohu (1/2 kg)
  • 3/4 másla (cca 200 g)
  • 150 g cukru moučka

Na polevu budete potřebovat:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g 100 % tuku (Iva)
  • 5 lžic 30% smetany

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Oddělíme žloutky a bílky a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a pomalu přidáváme mouku, kakao a olej. Pokud máte strach, že korpus nevyběhne, přidejte špetku prášku do pečiva. Těsto se může zdát velmi tuhé, v tom případě přidejte 1-2 lžíce mléka. Nakonec opatrně ručně vmícháme bílky a těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme, dokud se těsto nelepí na špejli a jakoby se odhrne od okraje plechu. Bude to trvat asi 20-25 min.

Mezi tím si nachystáme náplň. Cukr ušleháme s povoleným máslem, přidáme tvarohy a ještě jednou pořádně prošleháme.

Náš tip: Tvaroh také předem vyndejte z lednice, nebud etak zbytečně chadit máslo a nebudou se tvořit hrudky.

Náplň rovnoměrně navršíme na vychladlý korpus a nachystáme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni nebo teflonové pánvičce rozehřejeme čokoládu s tukem. S úspěchem lze použít také tyčinky Kaštany (3 ks).

Náš tip: místo tuku lze požít máslo nebo ztužený tuk

Až se vše rozpustí, polejeme dezert a čokoládu opatrně rozetřeme do všech stran.

Dezert vychladíme, nakrájíme a poddáváme. Čokoládovou polevu můžeme předem předkrájet dokud ještě není úplně tuhá, nebo použijeme nůž horký nůž (namočený v horké vodě, suchý).

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*