Recepty na velikonoční nádivku

nadivka v muffinech

Chlebová nádivka s mandlemi

Budete potřebovat:

  • 1/4 starého chleba
  • mléko
  • 6 vajec
  • 250 g lesních hub
  • 100 g mandlí
  • 2 větší cibule
  • sádlo
  • drcený kmín
  • česnek
  • sůl

Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

nadivka v muffinech

Staročeská nádivka

Budete potřebovat:

  • 6 žemlí
  • mléko
  • 4 dkg másla
  • 4 žloutky
  • sníh ze 4 bílků
  • sůl
  • 5 dkg anglické slaniny
  • 25 dkg pečeného kolena
  • pepř
  • pažitka
  • tuk na vymazání pekáče
  • strouhanka

Postup: Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a na kostičky nakrájené pečené koleno. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku. Promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu dozlatova na 180 °C.

Staročeská nádivka

Špenátová velikonoční nádivka

Budete potřebovat:

  • 10 rohlíků
  • 7 vajec
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 350 g hovězího salámu
  • 1–2 lžíce sádla
  • 1 lžíce pažitky,
  • lžíce petrželky
  • 5 lžic čerstvého špenátu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší lžíce másla

Postup: Rohlíky nakrájíme nadrobno, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme na rohlíky. Přidáme koření, na kostičky nakrájený hovězí salám a rozpuštěné sádlo. Natrháme na malé kousky bylinky, špenát na větší kousky a přidáme ke směsi. Promícháme s práškem do pečiva a přidáme sníh z bílků. Pečeme v troubě zhruba 45 minut na 180 °C.

velikonoční nádivka

Autorem receptů je Katarína Prokopová, zfarmydomu.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*