Chlebová nádivka s mandlemi
Budete potřebovat:
- 1/4 starého chleba
- mléko
- 6 vajec
- 250 g lesních hub
- 100 g mandlí
- 2 větší cibule
- sádlo
- drcený kmín
- česnek
- sůl
Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.
Staročeská nádivka
Budete potřebovat:
- 6 žemlí
- mléko
- 4 dkg másla
- 4 žloutky
- sníh ze 4 bílků
- sůl
- 5 dkg anglické slaniny
- 25 dkg pečeného kolena
- pepř
- pažitka
- tuk na vymazání pekáče
- strouhanka
Postup: Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a na kostičky nakrájené pečené koleno. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku. Promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu dozlatova na 180 °C.
Špenátová velikonoční nádivka
Budete potřebovat:
- 10 rohlíků
- 7 vajec
- 200 ml mléka
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 350 g hovězího salámu
- 1–2 lžíce sádla
- 1 lžíce pažitky,
- lžíce petrželky
- 5 lžic čerstvého špenátu
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 větší lžíce másla
Postup: Rohlíky nakrájíme nadrobno, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme na rohlíky. Přidáme koření, na kostičky nakrájený hovězí salám a rozpuštěné sádlo. Natrháme na malé kousky bylinky, špenát na větší kousky a přidáme ke směsi. Promícháme s práškem do pečiva a přidáme sníh z bílků. Pečeme v troubě zhruba 45 minut na 180 °C.
Autorem receptů je Katarína Prokopová, zfarmydomu.cz
Buďte první kdo přidá komentář