Bylinka máta peprná

máta peprná

máta peprnáMáta peprná (Mentha piperita) je jednou z nejznámějších a zároveň i nejstarších léčivých bylin. Chladivých účinků této trvalky využívali už staří Egypťané. Máta, s její charakteristicky chlupatou lodyhou, může být dosti vzrotlý trs. Měla by se ale pravidelně zastřihovat, protože ke sklizni jsou nejvhodnější mladé výhodnky. Sbíráme především listy, které jsou na dlouhém řapíku. Jejich barva je zelená, s tmavými znaky nebo žilkami (podle poddruhu).

Máta se pěstuje nejen pro své blahodárné účinky, ale navíc působí velmi dekorativně. Zaujme především zahrádkáře, kteří mají dost prostoru, protože se velmi rychle rozrůstá a množí. Můžete ji vypěstovat buď ze semínek nebo odkopkem, který je velmi rychle životaschopný.

Mátu využijete zejména v kuchyni. Hodí se například do nádivky rolád z červeného masa, do dezertů a hlavně koktejlů. Zejména děti v létě ocení chladivou limonádu. Tu jednoduše připravíte z vody, ve které necháte vylouhovat mátu a plátky citronu. Následně přidáte trochu cukru a led. Limonádu můžeme ozvláštnit různými druhy ovoce, například malinami.

výrobky z máty

Máta krom vylepšení nálady díky chladivým účinkům velmi dobře působí na zažívací ústrojí. Mátový čaj se dokonce doporučuje při kocovině.

Mátu tedy využijete jak čerstvou, tak sušenou. V kuchyni budete za hvězdu a když si večer uděláte mátovou lázeň, jistě se budete cítit uvolnění a v pohodě. Atmosféru doplníte v zimě horkým a v létě ledovým mátovým čajem.

mátový čaj

1 Comment

  1. Zdravím celou redakci a všechny čtenáře. Do mátové limonáty místo ledu dávám zamražené ovoce-maliny, rybíz, ale i angrešt. Mohu jen doporučit. S pozdravem, J.B. Liberec

Napsat komentář: Jana Bráhová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*