Archív

Příspěvek oštítkován ‘Rady a tipy’

Máte letos muškáty? A děláte vše správně?

Bohatě kvetoucí muškáty jsou nepochybně velkou ozdobou a každý pěstitel je na ně právem hrdý. Říkáte si, že vypěstovat muškát určitě nebude nic složitého? Je sice pravdou, že pěstování muškátu nepatří mezi ty nejnáročnější činnosti, ale i tak je potřeba dodržovat určité zásady. Jinak se vám může například stát, že ozdoba vaší zahrady najednou a z ničeho nic přestane kvést. A to je stav, kterého rozhodně žádný zahrádkář dosáhnout nechce. Jak se tedy k rostlinám chovat, abychom takového stavu nedosáhli? A co dělat, pokud taková situace už nastala?

Začneme pěkně od začátku

muskaty na balkoneNení radno nic podceňovat, proto je důležité věnovat pozornost už samotné výsadbě muškátů. Když při tomto kroku něco zanedbáte, těžko ho již budete vracet zpět. V případě, že muškáty pěstovat začínáte a nemáte tedy tak ještě mnoho zkušeností, rozhodně pro vaši výsadbu zvolte již mírně předpěstované sazenice. Vždy vybírejte naprosto zdravé a hezké kousky, které snadno zakoření. Dejte si pozor, abyste rostlinu nezasadili do příliš malé hloubky, proto pro výsadbu vybírejte spíše hluboké květináče. Myslete na to, že pokud bude mít muškát přílišnou zálivku, nejspíše začne pomalu uhnívat a tím pádem nám přestane i kvést. Dnes je již na trhu velké množství květináčů, a pokud chcete mít jistotu, že rostlinu nepřemokříte, sáhněte po truhlíku opatřeným samo zavlažovacím systémem. Nikdy nesázejte rostliny příliš blízko k sobě, ale udržujte mezi nimi dostatečné rozestupy. Nebojte, až muškáty začnou kvést, truhlík rozhodně nebude vypadat prázdně. Zasazené rostliny umístěte ven nejlépe až v polovině května, kdy již nebudou očekávány žádné náhlé mrazy. Správné místo pro umístění muškátu je světlé s dostatkem slunečních paprsků.

Zálivka není vše

I když je správná zálivka pro muškáty samozřejmě nezbytná, rozhodně to není veškerá péče, kterou byste měli rostlinám poskytovat. Velmi důležité je také správně vybrané hnojivo. Bez tohoto kroku se nejspíš nikdy nedočkáte krásných květů, které muškáty bez pochyby mají. Je vhodné zvolit správné hnojivo podle toho, ve které fázi růstu se zrovna rostlina nachází. Jedno hnojivo podpoří růst rostliny a jiné zase její kvetení. Pokud vám rostlina přestává kvést, je dost možné, že jste zvolili špatné hnojivo a jeho změna rostlině velmi pomůže. Nyní se vraťme zpět k zálivce. Ta by měla být, pokud možno přiměřená, rostlina by nikdy neměla být příliš přelitá, v takovém případě by začala uhnívat a samozřejmě by přestala také kvést. V květu také muškáty podpoříme pravidelným odstraňováním již odkvetlých částí.

Dejte pozor na škůdce

Ani muškáty bohužel nejsou odolné proti napadení různými škůdci, proto je důležité rostlinám pomoci a dobře je ochránit například proti napadení mšicemi. V tom nám pomohou speciální postřiky určené přímo proti těmto škůdcům.

Umíte rostliny správně zazimovat?

Správné zazimování rostliny je velmi důležitá, protože jen správně zazimovaná rostlina bude moci znovu na jaře krásně vykvést. V období, kdy se již léto blíží ke konci, je nutné přestat rostliny hnojit hnojivem pro rychlý růst a zvolit jiný typ hnojiva a to draslíkatá. Předtím než přijde zima a s ní i první mrazíky, je nutné muškáty umístit do našeho domova a udělat hluboký řez. Muškáty pro přezimování neumísťujte do sklepů! Ideální teplota je sice něco kolem deseti stupňů, velmi důležité je však také denní světlo.

Categories: Hobby Tags:

Jak na perfektní bábovku

Abyste našli perfektní recept na bábovku, potřebujete nejprve skvělé a kvalitní suroviny. V dnešním článku vám odhalíme staré a léty prověřené triky našich babiček a zároveň i několik tipů, pomocí nichž se z obyčejné bábovky může stát moderní slavností dezert, kterým jistě překvapíte všechny mlsné jazýčky ve svém okolí.
babovka

1.Používejte jen kvalitní a čerstvé ingredience.
S kvalitními ingrediencemi máte úspěch téměř zaručen. Vybírejte jen kvalitní mouku, kakao s vyšším obsahem tuku, pokud je to jen trošku možné, tak domácí vajíčka. Nepodceňujte i výběr kvalitního tuku, díky němuž bude bábovka krásně vláčná ještě několik dní po upečení. Hera Máslová příchuť doplní skvěle každý recept a navíc dodá těstu lahodnou máslovou příchuť. Vynaložené úsilí a finance se vám mnohonásobně vrátí ve výsledné chuti.

2.Dejte surovinám čas.
Jako u každého jiného dezertu, i zde potřebují suroviny čas, aby dosáhly pokojové teploty. Ingredience stačí jednu hodinu před pečením vyskládat na kuchyňskou linku.

3.Vždy vyberte správnou velikost formy.
Nízká nebo příliš vysoká bábovka může celou vaši snahu pokazit. Vždy vybírejte správnou velikost formy na dávku těsta uvedenou v receptu. Pokud používáte recept, který suroviny odměřuje na hrnky, máte vyhráno. Jednoduše naplňte formu bábovky několika hrnky vody až do výšky, kam by mělo sahat těsto. Tím získáte přesnou informaci, kolik hrnků těsta budete potřebovat. Pokud používáte klasický recept, který používá hmotnostní jednotky, vždy dejte na radu výrobce. Na každé kvalitní formě byste měli najít informaci, kolik těsta pojme.

4.Pojistěte se, že bábovku z formy jednoduše a bez poškození vyklopíte.
Existuje mnoho triků, jak bábovku zaručené z formy vytáhnout. Bohužel ne všechny fungují na všechny typy těst – bábovka z lehkého těsta s našlehanými bílky půjde vyklopit velmi snadno, naopak u tužšího těsta si musíte dát pozor.
Velmi dobrým pomocníkem jsou speciální spreje na vymazání bábovkových forem. Pokud jej zrovna nemáte po ruce, smíchejte tuk, nejlépe Heru máslovou příchuť, s moukou v poměru 1:1 a touto pastou potřete velmi důkladně každý záhyb formy. Nikdy nezapomínejte také na středový trn formy. Pokud pečete kakaovou bábovku, jednoduše vyměňte mouku za kakao.

5.Výběr správné formy
Pokud se bábovka stane jedním z hitů vaší kuchyně, investujte do nákupu různých druhů forem, vydrží ve vaší kuchyni dlouhé roky. Ve vaší sbírce by však měly být alespoň dvě. Kombinovat můžete silikonovou či skleněnou, kterou využijete pro lehčí a nadýchanější těsta. Naopak těžší forma z masivního hliníku s teflonovou vrstvou krásně propeče každé místo těžšího těsta.

6.Test upečení
Při dotyku prstem musí být bábovka pružná a pevná na dotek. Pojistěte se raději vždy testem se špejlí. Zapíchněte do bábovky špejlí, počítejte do tří, pak špejli vytáhněte a olízněte. Špejle nesmí být mokrá a lepkavá a nesmí chutnat po nedopečené mouce.
Jakmile je bábovka upečená, nechejte ji ještě 5 minut vychladnout ve formě. Můžete si všimnout, že těsto začne jakoby odskakovat od krajů formy. To je správný čas bábovku vyklopit, nejlépe vždy na chladící mřížku.

Categories: Dezerty Tags:

Klíč k úspěchu realizace zahrad

V dnešním článku se zaměříme na zahradní design, který je mnohými oprávněně považován za umění. Ani nejlepší zahradní architekt, vám ale, s realizací zahrady nepomůže, pokud nebudete vědět, jakou zahradu byste chtěli Zahradu samozřejmě můžete realizovat i po vlastní ose, ale od toho se v dnešní době opouští. Důvod je jednoduchý. Zkombinovat rostliny tak, aby k sobě ladily, nekonkurovaly si a byly krásné po celý rok, není zrovna jednoduché. Rostliny navíc musí být sladěné s dalšími zahradními prvky, ale i stylem vašeho domu. Je naprosto jasné, že venkovská zahrada bude u moderní stavby vypadat stejně nepřirozeně, jako moderní zahrada v japonském stylu u roubenky.

zahradni architektura

Svěřte se do rukou odborníků

Projektování zahrad je složitý proces. V prvé řadě se vždy musíte domluvit na stylu zahrady (moderní, venkovská, středomořská, japonská…) a na cenovém rozpětí. Ostatně od ceny se odvíjí nejen výběr rostlin, keřů a stromů, ale v neposlední řadě také jejich výsadbová velikost. Pokud vám nevadí čekat, můžete mít rostliny o mnoho levnější než v případě vzrostlých, již zapěstovaných jedinců. Na čem se nevyplatí šetřit je rozhodně trávník. V úvahu vezměte travní koberec https://www.stylovezahrady.cz, který je krásný hned a v porovnání s  počáteční prací s výsevem je v tomto ohledu bezúdržbový.
Nezapomeňte také, na dnes tolik oblíbené, relaxační koutky. Mít kousek zahrady přesně podle vašich představ, kde se dá v klidu posedět mezi oblíbenou zelení, to je v dnešní uspěchané době k nezaplacení.

Ne každá rostlina je vhodná

Je naprosto jasné, že každá rostlina má své nároky a pokud jí dané podmínky nedáme, bude živořit, neporoste, nebo dokonce zajde.
I v tomto ohledu si nechte poradit, jinak se se zahradou budete trápit. Ostatně dělat nízkoúdržbové zahrady, to je dnešní trend. I tak s nějakou péčí, zejména na jaře a na podzim rozhodně počítejte. Pokud ani na to nemáte čas nebo vás jednoduše práce na zahradě nebaví, vybírejte firmu pro realizaci zahrady, která nabízí také následnou péči.

Pár tipů, jak povýšit posezení s přáteli na dokonalou zahradní slavnost

domaci partyProdloužené jarní dny plné sluníčka zvou k venkovnímu posezení s rodinou či přáteli. Zahrada je ideálním místem činu. Nic nemusíte nosit daleko, v příjemně teplých paprscích si odpočinete a poklábosíte u chutného jídla a sklenky něčeho dobrého. Ať už se rozhodnete grilovat nebo budete mít dobroty předem připravené, vyplatí se dodržovat pár triků, které vaši sešlost promění ve skvělou garden party.

1) I hostitel má právo na relax

Zmateně pobíhající hosté způsobí akorát vrásky na hostitelově tváři a nic víc. Správně zorganizovaná slavnost se line hlavně v příjemné atmosféře. Spoustě vysvětlování se vyhnete jednoduše, stačí vše přehledně označit. Dekorativní infoštítky vám nejen pomohou, ale i hezky vypadají a celkově vaši oslavu vizuálně pozvednou.  Cedulky se dají koupit, fantazie ovšem nezná mezí a štítky nejsou nic náročného na výrobu. Na jednorázovou akci bohatě postačí papírové, ty z tvrdších materiálů vydrží i více použití. Hlavně mějte na paměti, že zahradní party je především o útulném prostředí a relaxu, který si užije i pořadatel.

2) Obsluž se sám

Další vychytávkou jsou oddělené stoly s jídlem a pitím. Hosté se u nich zabaví, naberou si jen tolik, kolik zvládnou sníst či vypít, a když jim k tomu přidáte místo běžných talířů vkusné papírové imitace, odpadnou starosti s nádobím. Švédské stoly předem vkusně naaranžujte. Mezi mísami s jídlem se dobře vyjímají vícepatrové stojánky s jednohubkami, stůl s pitím oživíte originálními nádobami.  Na domácí limonádu nebo ovocné víno se skvěle hodí vydlabaný meloun, lahve a plechovky vydrží dlouho chladné v kovovém kyblíku s ledem.

3) Zahrádka jak za žurnálu

Zahradní bankety pořádali lidé už v daleké minulosti. Šlechtičny a šlechtici se na nich naparovali ve svých nejlepších šatech a hostitel se chlubil tematicky upravenou zahradou. Honosné róby se v dnešní době už tolik nenosí, zastřižený trávník je ale stále nutností. Každý pořadatel venkovní slavnosti by to měl mít na paměti a před sešlostí zahradu dostatečně zkrášlit. K perfektnímu střihu pomohou samostatné robotické sekačky Robomow RX. Posekají totiž samy, květinovým záhonkům se bezpečně vyhnou a trávník zvládnou i vyživit. Sekačky zapnete i na dálku prostřednictvím mobilní aplikace a během práce jim nemusíte asistovat. Zbyde vám tak čas na poslední přípravy.

zahradni party

4) Nezapomeňte na ozdoby

Na žádné party nesmějí chybět dekorace. Kouzelnou atmosféru navodíte ozdobami, které vyrobíte sami doma. Ti, kterým se nechce vytvářet zástup krepových květin, mohou využít pestrobarevné balónky nebo si pořídit veselé girlandy. Určitě se vyplatí oprášit univerzální vánoční světýlka, která slavnost doslova rozzáří jako malé světlušky. Kdo nemá, nevadí, skvěle je zastoupí lampióny ze starých plechovek, odvážlivce potěší hořící louče. Běžné svíčky se dají použít také, aby vám je nesfoukl vítr, skryjte je do bezpečí prázdných zavařovacích sklenic, třeba od marmelády.

5) Kdo si hraje, nezlobí

Jídlo časem hosty unaví a konverzační témata mohou také dojít. Buďte připraveni na takovou situaci a mějte v záloze nějaké zábavné činnosti. Tradicí jsou deskové hry, karty nebo nenáročné pohybové aktivity. Komu se s plným břichem nechce nic moc dělat, potěší ho venkovní kino. Natáhněte bílý ubrus mezi stromy nebo jej spusťte z okna tak, aby vytvořil co největší promítací plochu. Dobré je také improvizované plátno zatížit, nebo jinak ukotvit, aby se do něj nemohl opřít vítr. Vybraný film pak promítejte přímo na připravenou plochu.

Categories: Zahrada Tags: ,

Čápi o potomstvo pečují v páru, jeden nemá šanci vše zvládnout

Záchrannými stanicemi projde ročně více než 100 čápů bílých, v polovině případů se jedná o mláďata. Na centrální dispečink stanic bývá občas nahlášen případ, kdy na hnízdě zůstane opatrovat potomstvo pouze jeden čáp. Čápi však o potomstvo pečují v páru a jeden sám nemá šanci vše zvládnout.

capi hnizdo

Takto bylo také nahlášeno hnízdo v Jižních Čechách. Volající obdržel telefonní číslo na záchrannou stanici v Rozovech u Temelína při ZOO Hluboká. Čapí mimina – 3 vylíhlá, 2 ještě ve vejcích byla díky pomoci hasičů sundána z hnízda a převezena do stanice, kde jim bude věnována maximální péče.

Záchranné stanice sdružené v Národní síti již léta řeší podobné případy adopcí mláďat do náhradních čapích hnízd. Díky Karlu Makoňovi z plzeňské záchranné stanice, který se monitoringem čápů a jejich hnízd dlouhodobě zabývá, bude i v tomto případě vytipováno vhodné hnízdo(a), kam budou čápata ze Sedlce přidána. Vždy je třeba adopci správně načasovat a rozmyslet – čápi se přidávají do hnízd s malým počtem mláďat, která jsou nepatrně mladší, než „cizinci“. Takto se za uplynulé roky podařilo úspěšně adoptovat desítky čápat, která tak měla možnost vrátit se do přírody v doprovodu náhradních rodičů.

Hořkou pachuť k případu přináší informace o tom, že mrtvého čápa nebylo možné dohledat (např. zjistit příčinu úhynu, odečíst kroužek – pokud byl kroužkován…), neb z místa, kde byl nahlášen velmi rychle zmizel…..

Zásah na sedlckém čapím hnízdě můžete shlédnou na FB Stránce ZOO Hluboká

Categories: Zvířata Tags: ,

Zkuste netradiční vajíčkovou pomazánku

I vajíčková pomazánka může být trochu zdravější než ta, na kterou jsme zvyklí. Stačí tmavý chléb namazat místo másla třeba rozmačkaným avokádem. Zkuste naší drožďovou pomazánku s vejci, která prostě nemá chybu!

Ingrediencevajickova pomazanka

  • 40 g droždí
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3 vejce

Postup: na oleji osmahněte šalotku, přidejte droždí a za stálého míchání nechte rozpustit. V hrnku rozklepněte vejce, rozmíchejte a osmahněte spolu se směsí. Bude to vypadat jako klasická míchaná vejce. Pánev odstraňte z plotny, přidejte máslo na zjemnění, osolte a opepřete. V robotu rozmixujte na homogenní hmotu.

Categories: Recepty Tags: ,