Archív

Příspěvek oštítkován ‘Dezerty’

Recept na nejlepší sugo pomodoro

Rajčatová omáčka je v italské kuchyni neodmyslitelnou součástí velkého množství pokrmů. Pokud zkusíte naši luxusní verzi, pochopíte. Všestranně použitelná omáčka se hodí na těstoviny, domácí pizzu, ale i místo kečupu k masům a podobně. Přebytky zralých rajčat tak proměníte v nezaměnitelnou omáčku, díky které vykouzlíte rychlou večeři ne bys řekl švec!

Budete potřebovatrajcatove sugo

  • 3 kg rajčat
  • 2 střední jablka
  • 3 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • kousek klasického nebo řapíkatého celeru
  • sůl, pepř, cukr
  • bylinky: tymián, rozmarýn, bobkový list, bazalka
  • olivový olej na smažení, bílé víno na podlití

Postup:

Očistěte mrkev, celer, cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte na troše olivového oleje. Mezi tím nakrájejte cibuli a celer na kostičky, česnek na plátky. Přidejte k cibuli a chvíli restujte. Podlijte vínem.

Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kostky, přidejte do hrnce. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky, přidejte do hrnce. Nechte asi 10 minut vařit. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte, dokud jablka a rajčata nebudou zcela měkká.

Směs nechte mírně vychladnout, vyndejte tvrdé stonky bylinek, ochutnejte a v případě potřeby přisolte, přidejte pepř nebo další bylinky. Rozmixujte. Díky mixování nemusíte vyndávat tvrdé slupky. Sugem plňte čisté suché sklenice. Po uzavření zavařujte 20 minut při 80 stupních. Určitě ale postačí sterilizace v myčce na program 70 stupňů.

Tip na Francouzskou omáčku Suzette

Hravé bezinkové nanuky

Bezinkový sirup je naprosto báječný pro přípravu letních limonád, využít se dá ale i jinak, stačí ho naředit o trochu méně a využít do lahodných nanuků. Náš recept je na 6 nanuků.

domaci nanuky

Budete potřebovat

  • bezinkový sirup (recept najdete zde)
  • 400 ml vody
  • 1 balení Pedro Veselých špuntíků

Připravte si bezinkovou šťávu podle vlastní chuti. Veselé špuntíky nasypte do formiček na nanuky (cca 5 – 6 kusů, podle velikosti formičky). Zalijte bezinkovou šťávou. Formičky uzavřete a dejte do mrazáku minimálně na 4 hodiny.

domaci nanuk

Perník na plech s červenou řepou

Červená řepa je mnohdy opomíjená, třebaže právě nyní ji seženete i na farmářských trzích doslova za pár korun. Stačí ji oloupat, uvařit a přidat třeba do perníku. Získáte tak zdravější variantu klasického dezertu.

pernik s cervenou repou

Budete potřebovat:

  • 2 větší bulvy červené řepy (můžete použít i předvařenou vakuovanou)
  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1,5 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku oleje
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce velikosti
  • 3 vrchovatých polévkových lžic kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 1 malou lžičku jedlé sody
  • špetku soli

Postup: Uvaříme řepu do měkka, rozmixujeme a vyšleháme se zbylými surovinami. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech a pečeme na 180 °C asi 35 minut.

Categories: Recepty Tags:

Francouzská omáčka Suzette na palačinky

Recept na omáčku na palačinky je v mnoha obměnách ve francouzské kuchyni velmi oblíbený. My jsme zkusili takový, který je z běžně dostupných surovin, jednoduchý na přípravu a jednoduše geniální. Zkuste a už nebude chtít jinak, ostatně jako Francouzi, kteří si na palačinkách s touto sladkou omáčkou pochutnávají díky šéfkuchaři Henriku Charpentierovi již více než 120 let.

Budete potřebovatSuzette palacinky

  • 100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • kůru z ½ bio citronu, šťávu z celého
  • kůru z ½ bio pomeranče, šťávu z celého
  • 1/2 másla (125 g)
  • panák (5cl) pomerančového likéru Grand Marnier (pokud budete flambovat)

Jak na to?

Usmažíme palačinky, nejlépe podle francouzského receptu (recept na ně najdete zde). Následně na pánvi s nepřilnavým povrchem necháme mírně zkaramelizovat cukr, přidáme kůru a šťávu z citrusů a dobře rozmícháme. Za stálého míchání necháme omáčku zredukovat a přidáme máslo. Když se rozpustí, vložíme do omáčky palačinku, kterou složíme do tvaru trojúhelníku a na ní nalijeme likér a opatrně oflambujeme. Pokud se tomuto kroku vyhnete, nic se nestane, palačinky se Suzette přelivem budou výtečné tak i tak. Na druhou stranu své přátele flambováním rozhodně ochromíte!