Archív

Příspěvek oštítkován ‘Co vás zajímá’

Velikonoce v číslech

Velikonoce – slaví a zvyky dodržuje až 90 procent Čechů. Spíš než s náboženstvím má však většina z nich Velikonoce spojené s příchodem jara a tradičními pokrmy.

K Velikonocům patří bohatě prostřená tabule. Na té se v Česku nejčastěji objevuje beránek, mazanec, obarvená vejce a nádivka. „Velikonoční pokrmy mají v Česku více podob a zejména nádivka se objevuje hned v několika variacích. Některé nádivky obsahují houby, jiné uzené maso nebo slaninu. Snad každý do nádivky ale přidává zelené bylinky – ty symbolizují příchod jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, těch je ale v posledních letech nedostatek, a proto je Češi v receptech různě nahrazují. Oblíbenou náhražkou se stala petržel, pažitka nebo špenát,“ řekl Martin Prokop, autor projektu a e-shopu zfarmydomu.cz.

Podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK připravuje velikonoční nádivku přes 43 procent Čechů. I letos se ale budou pravděpodobně muset obejít bez kopřiv, podle odhadů by totiž mělo být kopřiv málo. „Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou letos ve velmi časném termínu, bude to s kopřivami pravděpodobně slabší. Záleží na vývoji jarního počasí. Pokud bude březnové počasí ve stylu teplého předjaří, mohlo by to znamenat, že vegetace kopřiv bude dostatečná. Pokud však bude počasí spíše v zimním chladném stylu, je možné očekávat značný nedostatek jarních bylin, to znamená i kopřiv,“ vysvětlil Jaroslav Čuba, zástupce ředitele Střední odborné školy Jarov pro zahradnické obory. Nedostatku kopřiv napovídá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu. „Předpokládáme, že období do 18. března bude teplotně průměrné až slabě podprůměrné,“ uvádí dlouhodobá předpověď.

A kde kopřivy hledat? „Kopřivy nejčastěji rostou v blízkosti řek a potoků nebo na okrajích lesů a luk, zásadně však na vlhčích místech. Nejčastěji se vyskytují na pozemcích, které byly nějakým způsobem narušeny lidskou činností,“ doplnil Jaroslav Čuba.

Pozor ale na hluchavky, ty je velmi snadné zaměnit za kopřivu dvoudomou. Ve velikonoční nádivce ale nemají co dělat. „Tyto dvě rostliny si jsou v mladém stadiu vývoje velmi podobné. Rozdíl není ani tak viditelný, jako je hmatatelný. Už velmi mladá kopřiva obsahující jen několik velmi mladých rozvíjejících se lístků dokonale žahá. I tyto mladé lístky obsahují velké množství žahavých chlupů, které ihned prozradí, že jde o kopřivu,“ řekl Martin Prokop.

Zajímavostí je i Zelený čtvrtek

Recept na nejlepší sugo pomodoro

Rajčatová omáčka je v italské kuchyni neodmyslitelnou součástí velkého množství pokrmů. Pokud zkusíte naši luxusní verzi, pochopíte. Všestranně použitelná omáčka se hodí na těstoviny, domácí pizzu, ale i místo kečupu k masům a podobně. Přebytky zralých rajčat tak proměníte v nezaměnitelnou omáčku, díky které vykouzlíte rychlou večeři ne bys řekl švec!

Budete potřebovatrajcatove sugo

  • 3 kg rajčat
  • 2 střední jablka
  • 3 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • kousek klasického nebo řapíkatého celeru
  • sůl, pepř, cukr
  • bylinky: tymián, rozmarýn, bobkový list, bazalka
  • olivový olej na smažení, bílé víno na podlití

Postup:

Očistěte mrkev, celer, cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte na troše olivového oleje. Mezi tím nakrájejte cibuli a celer na kostičky, česnek na plátky. Přidejte k cibuli a chvíli restujte. Podlijte vínem.

Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kostky, přidejte do hrnce. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky, přidejte do hrnce. Nechte asi 10 minut vařit. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte, dokud jablka a rajčata nebudou zcela měkká.

Směs nechte mírně vychladnout, vyndejte tvrdé stonky bylinek, ochutnejte a v případě potřeby přisolte, přidejte pepř nebo další bylinky. Rozmixujte. Díky mixování nemusíte vyndávat tvrdé slupky. Sugem plňte čisté suché sklenice. Po uzavření zavařujte 20 minut při 80 stupních. Určitě ale postačí sterilizace v myčce na program 70 stupňů.

Tip na Francouzskou omáčku Suzette

Vánočka pro masožravce

vanocka z buckuChcete nějaký tip na silvestrovskou oslavu? Tady ho máte! Jednodušší už to být nemůže a výsledek nadchne každého, protože pečený bůček je prostě lahůdka!

Budete potřebovat

  • asi 2 kg vepřového bůčku
  • sůl, pepř, grilovací koření, kmín

Postup

Bok nakrájejte na co nejdelší proužky. Každý z nich osolte, opepřete a okořeňte dle chuti. Zapleťte jako vánočku. Je na vás, zda zvolíte způsob ze 4, 3 a 2 provazů nebo jedním tahem ze šesti (návod najdete zde). Pokud máte čas, vánočku potřete olejem a zabalte do potravinářské folie či alobalu. V lednici nechte odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Následně odstraňte obal, posypte kmínem a dejte pomalu péct (cca 2 hod na 170 stupňů).

Francouzská omáčka Suzette na palačinky

Recept na omáčku na palačinky je v mnoha obměnách ve francouzské kuchyni velmi oblíbený. My jsme zkusili takový, který je z běžně dostupných surovin, jednoduchý na přípravu a jednoduše geniální. Zkuste a už nebude chtít jinak, ostatně jako Francouzi, kteří si na palačinkách s touto sladkou omáčkou pochutnávají díky šéfkuchaři Henriku Charpentierovi již více než 120 let.

Budete potřebovatSuzette palacinky

  • 100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • kůru z ½ bio citronu, šťávu z celého
  • kůru z ½ bio pomeranče, šťávu z celého
  • 1/2 másla (125 g)
  • panák (5cl) pomerančového likéru Grand Marnier (pokud budete flambovat)

Jak na to?

Usmažíme palačinky, nejlépe podle francouzského receptu (recept na ně najdete zde). Následně na pánvi s nepřilnavým povrchem necháme mírně zkaramelizovat cukr, přidáme kůru a šťávu z citrusů a dobře rozmícháme. Za stálého míchání necháme omáčku zredukovat a přidáme máslo. Když se rozpustí, vložíme do omáčky palačinku, kterou složíme do tvaru trojúhelníku a na ní nalijeme likér a opatrně oflambujeme. Pokud se tomuto kroku vyhnete, nic se nestane, palačinky se Suzette přelivem budou výtečné tak i tak. Na druhou stranu své přátele flambováním rozhodně ochromíte!

MAKITA – nářadí pro náročné

makita naradiU profesionálů je kvalitní nářadí naprostá nutnost. Řemeslníci mají obvykle vychytané značky nářadí, se kterým mohou pracovat, aniž by je vypeklo.

Kutilové mají situaci o poznání horší. Trh je zaplavený jak značkovým nářadím, tak více či méně zdařilými napodobeninami doslova za pár korun. Naštěstí cena nářadí stále klesá a dostává se na úroveň, kdy si koupi kvalitního nářadí se řádnou zárukou mohou dovolit i ti, kteří s ním pracují příležitostně. Sázkou na jistotu je nářadí MAKITA.

Proč nářadí MAKITA?

Značka Makita má mezi profesionály velmi dobrý zvuk díky výborným užitným vlastnostem, dlouhé životnosti a – je-li třeba – rychlým a dostupným servisem. V nabídce najdeme aku nářadí, elektrické nářadí včetně bohatého sortimentu příslušenství. Program doplňuje zahradní nářadí – řetězové pily, plotostřihy, odkalovače a benzínové nářadí.

Nejlepší referencí k vybraným typům nářadí je zkušenost někoho, kdo již s nářadím pracoval. Pokud to není nikdo známý ve vaší blízkosti, stačí zapátrat po internetových diskuzích nebo se podívat po hodnocení produktů na známé české porovnávače. Sami se tak z nepřeberného množství objektivních testů, hodnocení a příspěvků přesvědčíte o kvalitě nářadí Makita.

MAKITA – kde bezpečně koupit?

V České republice prodává nářadí MAKITA síť autorizovaných prodejců a e-shopů, které oficiální zastoupení pravidelně aktualizuje na svém webu www.makita.cz. Pokud chcete koupit nářadí s plnou zárukou a plným servisem, vybírejte u těchto prodejců a vyhněte se pokoutním dovozům ze zahraničí.

Pelíšky a další potřeby pro čtyřnové kamarády

pesČlověk si dobře odpočine na kvalitní posteli a pohodlném gauči a to samé platí i pro naše čtyřnohé kamarády. I když se může pejsek nebo kočka v bytě či domě pohybovat stejně volně a bez omezení jako jeho páníček, je dobré, aby mělo zvíře svoje místo, pelíšek nebo podložku vyhrazenou pouze pro něj.  Nejenom pro aktivní psy, kteří tráví hodně času venku jsou ideální pelíšky, které lze snadno prát v pračce nebo pelíšky se snímatelným potahem. U pelíšků oceníte, pokud se snadno udržují a hrubé nečistoty můžete odstranit jen navlhčeným hadříkem. Důležitá je nejen materiál, ale i správná velikost pelíšku.

I když existují pelechy plastové nebo proutěné, největší oblibě, a to nejen pro psy malých velikostí, se těší pelechy látkové. Vyrábějí se z nejrůznějších látek, bavlny i plyše s krátkým či dlouhým chlupem. Šustivé materiály se pro výrobu pelíšků nehodí. Pelíšky bývají oválné, zvolit ale můžeme polštáře a další podložky. Látkové pelíšky jsou pohodlné, měkké a hřejí. Na výběr je mnoho barevných variant, pelíšky jednobarevné i pestré.

Psi mají rádi pocit soukromí, proto se jim bude líbit i v pelíšcích ve formě přístřešku, boudičky s protiskluzovým dnem nebo iglů. Vložený polštářek v pelechu může být podobně jako matrace do postele oboustranný. V létě používáme chladivou látkovou stranu, v zimě naopak teplou stranu z plyše nebo mikroplyše. Termovrstva zaručí dostatečnou izolaci od studené podlahy. Dekové podložky se také výborně hodí na cesty autem a na dovolenou, kdy pes ocení, že má s sebou „kus známého domova“.

Výběr je opravdu velký. Nás zaujala novinka na českém trhu – HUHU Bamboo. V kolekci pelíšků a tašek HUHU Bamboo najdete modely určené pro všechny velikosti pejsků a koček v moderním provedení i vzorech. V sortimentu nechybí ani tašky, vodítka a další potřeby pro psy i kočky.