Květiny jídlo ozdobí i ochutí

cuketa

cuketaUž jste někdy slyšeli větu, že se dotyčný či dotyčná půjde pást? A víte, že si jídelníček opravdu můžete ozvláštnit mnoha jedlými květinami? A nemusí to být nutně z důvodu, že máte hluboko do kapsy. Květy jsou součástí mnoha světových kuchyní, zkuste je zařadit do svého jídelníčku. I když ke svíčkové ani vařenému kolenu se nehodí.

Květy krásně vypadají. Jíst se dají třeba růžové plátky, mnohem chutnější ale budou třeba takové květy cukety, které se velmi často používají třeba v Mexiku. Většina receptů je opravdu jednoduchých neovadlý květ cukety stačí osmažit, třeba s vejcem a zabalit do tortilly. Budete překvapeni, jak dobré to je.

A jakými jedlými květinami lze ozdobit pokrmy? Pod želé dortu i na salát použijte třeba macešky, fuchsie, aksamitník, sedmikrásky,netýkavku, begónii nebo fialky.

Širší využití má například levandule, která se přidává do slaných i sladkých pokrmů nebo řeřicha a lichořeřišnice. Mnoho květů, nejenom květy černého bezu, lze použít pro přípravu cukrových sirupů. Zkuste lipový květ, chryzantému nebo ibišek třeba v kombinaci s listy máty či meduňky.

A jeden tip na závěr. Zamrazte květy do kostek ledu a ozdobte jimi lahodný letní drink. Své známe a rodinu tím překvapíte i pobavíte.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*