Jedlé rostliny z našich luhů a hájů

hluchavka bila

Víte, čím si zpestřit jídelníček? Třeba jedlými  rostlinami, které rostou v lese, na louce, rumišti či u vody. Pokud se hned tak do přírody nedostanete, nezoufejte. Něco k snědku najdete i v městském parku.

hluchavka bilaTo, že se dá jídlo dekorovat mnoha jedlými květy, už není žádnou novinkou. Do dezertů či salátů se hodí třeba květy hořčice či hluchavek.  Saláty či guláše dochutí třeba kerblík lesní, který je příjemně aromatický. Jedná se o rostlinu příbuznou z kulturními plodinami, mrkví a petrželí. Hodí se i do pokrmů z brambor či luštěnin. Velmi chutný je i popenec. Do salátů můžete přidat nejenom mladé lístky smetanky lékařské, ale třeba také mladé listy lípy srdčité.

K mase je výborný řebříček či pelyněk černobýl. Na jaře můžete sbírat jejich listy, které jsou čerstvé a šťavnaté.  Jako koření lze použít semínka kokošky pastuší tobolky, která jsou pikantní. Na jaře lze použít listy, v létě květy z kokošky.

Pokud máte rádi zeleninové pokrmy, určitě vám bude chutnat vesnovka obecná. Výborná je smažená na másle, lze ji přidat i k zapečeným bramborám.

Dobrou chuť.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*