4 pravidla grilování

grilovani masa a zeleniny

K létu neodmyslitelně patří grilování. A není divu – krásné počasí přímo láká k přípravě pochoutek na čerstvém vzduchu a ke stolování na zahradě. Jenže, jak grilovat, abychom si opravdu pochutnali? Stačí dodržet pár zásad a stanou se z vás doslova mistři kuchaři.

grilovani masa a zeleniny

Kvalita na prvním místě

Základem je vybrat kvalitní a čerstvé potraviny. Bez nich totiž vynikající jídlo nepřipravíte, proto na nich nešetřete. Na ohni můžete připravit prakticky jakékoli suroviny, chutnat vám budou různé druhy masa, uzenin, ryb, sýrů, hub, ale i zeleniny – vyzkoušejte třeba neprávem opomíjený lilek, kukuřici nebo česnek. Experimentovat můžete i s ovocem – ananasem obaleném v cukru či banánem v čokoládě potěšíte i ten nejmlsnější jazýček.

Stop kupovaným marinádám

Nekupujte již hotové marinády, které zbytečně přebijí přirozenou chuť a vůni masa. Připravte si raději vlastní, není na tom nic složitého. Postačí vám k tomu sůl, pepř, olivový olej a čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, tymián, oregano, bazalka nebo šalvěj. Ke grilovaným pochoutkám nesmí chybět ani nejrůznější omáčky, dresinky a dipy. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte si je přesně podle svojí chuti.

Dejte si na čas

Nespěchejte, zbrklost totiž patří k největším nepřátelům grilování. Dejte si na čas jak se samotným procesem grilování, tak i s přípravou. Preciznost se vám bohatě vyplatí. Nachystejte si vše, co budete potřebovat, pěkně v předstihu, ať nemusíte neustále pro něco odbíhat.

Vsaďte na šikovného pomocníka

Opomenout nesmíme ani samotný gril. Sortiment je víc než široký, mnohé z nich mají navíc spoustu vychytávek, které vám práci zpříjemní a usnadní. Chybu rozhodně neuděláte se stolním grilem EG-1300 od společnosti Orava, který je vhodný jak pro přípravu různých druhů masa, ryb a zeleniny, tak i sendvičů. Dvojitá grilovací deska je vybavena nepřilnavou vrstvou, takže nehrozí, že by se vám něco připeklo. Žebrovaný i rovný povrch umožní různé druhy příprav pokrmů. Oceníte rovněž možnost variabilního nastavení teploty, díky níž budou steaky lahodně šťavnaté a zelenina úžasně křupavá. Každá pečlivá hospodyňka si navíc bude pochvalovat i jednoduché čištění přístroje, grilovací desky lze dokonce mýt v myčce nádobí. Tak, pozvěte vaše přátele a udělejte si grilovací hody!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*